5 неща, които се случват с мозъка ни по пътя към блаженството и ласките в кревата

Любопитно 12.05.2022 17:12 Снимка: ДНЕС+

5 неща, които се случват с мозъка ни по пътя към блаженството и ласките в кревата

По време на секс работи не само тялото, но и мозъкът ни. Според учените, докато сме сексуално активни, активираме над 30 зони в главния мозък.  

Това са 5-те неща, които се случват с мозъка ни, докато правим секс:

  1. „Примитивният мoзък” се включва

Според невропсихологията примитивният мозък е частта, която отговаря за физическото привличане и емоциите. По време на секс, тази част е най-активна. Поради тази причина е по-добре да не вземате важни решения преди, по време и след секс.

  1. Изключвa се рационалната част на мозъка

По време на сексуална възбуда, две части от женския мозък се изключват - тази, която отговаря за осъзнаването и тази свързана със социалната преценка. Може би, от тук идва израза “любовта е сляпа”. Когато желаете някого, не сте в състояние да оцените обекта на страстта си рационално. Освен това, се понижава и активността на частта, която отговаря за самочувствието и самокритичността. Поради тази причина сте склонни да харесате себе си в този момент.  

  1. Привързвате се към партньора си

Окситоцинът е друго вещество, което освобождавате по време на любовна игра. Основната му функция е да установи привързване и социална връзка. Точно това вещество кара родителите да се грижат за децата си, а съпрузите и партньорите - да се наслаждават на общуването си. Затова, бъдете внимателни, когато правите неангажиращ секс с непознат, защото има риск да се влюбите в него.

  1. Чувствате се щастливи

Благодарение на серотонина, сексът ни носи щастие, зарежда ни и ни успокоява.

  1. Cтaвaте пo-eнeргични

Веществото норадреналин се отделя по време на секс и активира възбудата, вниманието и енергията. Почти всеки по време на секс се е сблъсквал с учестено сърцебиене и краткотрайно повишаване на пулса. Благодарение на норадреналина сексът се превръща в ефикасен и полезен начин за кардиотренировка.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648