5 необичайни начина, по които жените могат да достигнат до оргазъм

Любопитно 28.01.2022 12:07 Снимка: ДНЕС+

5 необичайни начина, по които жените могат да достигнат до оргазъм

Мнозина вече са наясно с една проста истина, касаеща жените и оргазмите – едва около една трета са способни да изживеят тази „малка смърт“ по време на класически секс. За останалите две трети от представителките на нежния пол, за които оргазъм по време на секс е непостижим мираж, може и да прозвучи като издевателство, че е възможно да достигат до пика на насладата „без ръце и помощни средства“. Но истината е такава – възможно е!

Оргазъм насън

Броите ли овце преди заспиване? А след като ги преброите и се окажете в света на сънищата, нищо не ви пречи вместо образа на вечно недоволния шеф, който ви хока за поредния ненавреме предаден отчет, да ви се присъни загорял от слънцето красавец край морския бряг. И този мачо започва да ви милва по ръката, а вие усещате как в областта на слънчевия сплит се заражда онази топлина, която предхожда момента с желания отпускащ „взрив“. Красавецът вероятно ще ви шепне на ухо или направо ще ви обладае, но резултатът ще е все същия – обхванатото ви от огнени страсти тяло ще изживее в съня един оргазъм. Далеч по-приятен начин за събуждане, отколкото мелодията на алармата, нали?

Мнозина жени са убедени – но жестоко грешат! – че еротичните сънища, завършващи с оргазмено изживяване са привилегия и достъпни само на „похотливите“ мъже.

Още преди 60 години учени от екипа на американския сексолог Алфред Кинси описват феномена на нощните женски оргазми. Кинси анкетира над 5600 жени и 37% от тях отговарят, че средно 3-4 пъти в годината изживяват оргазъм по време на сън. При това, при по-възрастните дами е по-вероятно достигането до върха на сексуално удоволствие, отколкото при по-младите.

Разбира се, тези изследвания не бива да се приемат за всеобхватни, защото не всички жени са в състояние да осъзнаят, дали са достигнали до оргазъм по време на съня си или това е било усещане близо до него – при жените липсват „веществените доказателства“, с които мъжете могат да се похвалят.

Какви са причините, които обуславят способността на жените да изпитват оргазъм по време на сън? Първо, по време на сън кръвоснабдяването във влагалищната област е по-обилно, отколкото в периодите на бодърстване. Второ, и по-важно, женският оргазъм се заражда в мозъка, който в нормален „дневен“ режим е претоварен с мисли за различни битови или професионални проблеми. По време на сън обаче, неспирният поток от ежедневни притеснения отстъпва на заден план и мозъкът е свободен да се наслаждава на всякакви сексуални фантазии.

Образен оргазъм

Чували ли сте максимата „Помисли, преди да започнеш да си мислиш“? Психиката ни е така устроена, че мислите ни в някои случаи могат да се материализират. Няма значение, дали вярвате в силата на самовнушението или не; факт е, че жените могат да достигнат до оргазъм само под въздействието на мислите си.

За да се постигне това, е нужно да се впуснат в света на еротичните си фантазии: за едни това са въздишките по любим актьор, други си създават в мислите илюзорен сценарий за „личен еротичен филм“. Най-лесно обаче е, ако жената се опита да си спомни някои от най-ярките сексуални сцени, които е изживяла и да ги възпроизведе до най-малките подробности.

Изследвания по темата са провеждани от професорът по биология Бари Комисарук. В научните си разработки той изучава мозъчната активност на жени по време на оргазъм. Установява важна закономерност: мозъчните центрове, които отговарят за изпитването на сексуално удоволствие, работят с еднаква интензивност както по време на реален физически контакт, така и когато жената се опитва да достигне до оргазъм само „със силата на мисленето“. Но ако тя реши да имитира оргазъм, тогава същите мозъчни центрове не проявяват никаква активност.

Коргазъм

Жените, които си падат по идеята да се изморяват до припадък в залите за тренировки, могат не само да си „докарат“ изваяни тела и „душевно спокойствие“, но и приятното оргазмено усещане по време на физическите упражнения.

Коргазмът е вид оргазъм, който изпитват жените, докато натоварват физически мускулите, отговарящи за стабилизацията на бедрата, таза и гръбначния стълб. Описват този оргазъм като мускулни контракции в областта на корема, но без „бучкащите“ усещания в областта на клитора.

Първоначално темата за коргазмите е интерпретирана от същия Алфред Кинси, който, проучвайки феномена на женските оргазми, установява, че за около 5% от жените е по-лесно да изживеят оргазъм по време на физически упражнения, отколкото при секс с мъж. Изследователи от Университета на щата Индиана отиват и по-далеч в търсене на това, какви упражнения могат да докарат на дамите подобни удоволствия. Оказва се, че към тази категория спадат упражнения за коремната преса, вдигане на тежести, бягане, каране на велосипед и йога.

Според хипотезата на Бари Комисарук, физическите упражнения и оргазмът повлияват на практика по един и същи начин организма на жените: повишава се кръвното налягане, учестява се сърдечният ритъм, покачва се температурата на тялото. За мозъка това са все индикатори за оргазъм, затова и „главният инструмент“ нарежда да се случат мускулните контракции.

Оргазъм чрез стимулиране на зърната на гърдите

От гледна точка на биологията, хората са единствените бозайници, при които гърдите на самките растат по време на половото съзряване и при бременност. Сами по себе си хората са единствения животински вид, който по време на секс отделя особено внимание на гърдите: галят ги, целуват ги, леко ги хапят. И в това няма нищо чудно, защото жените са способни да достигнат до оргазъм при подходяща стимулация на гръдните зърна. Самото оргазмено усещане е не само в зърната, но и по целите гърди, макар че най-интензивно е около ареолите.

Защо докосванията по гърдите предизвикват възбуда, след като не се отнасят към половите органи? Отговорът е, че при жените стимулацията на зърната на гърдите се обработва от мозъка по същият начин, по който и клиторната стимулация, като се активира едновременно и гениталната сензорна мозъчна кора.

Освен това, при стимулиране на зърната на гърдите започват контракции на матката и се синтезира хормонът окситоцин, който – между другото – е „отговорен“ и за формирането на чувствата на привързаност и любовни емоции. Казано по-просто, ако мъжът иска жената да го заобича, пътят минава през много внимание, отделено на гърдите ѝ.

Освен окситоцинът, започва да се синтезира и друг хормон – пролактин. В женското тяло той е отговорен не само за образуването на кърма, но и за изживяването на оргазъм, като се явява и индикатор за сексуална удовлетвореност.

Дълго време този начин за достигане на оргазъм се смята за „измислица“. Доктор Хърбърт Отто провежда изследване, в което участват 213 жени. 61 от участничките в експеримента достигат до оргазъм единствено от стимулация на гърдите. Феновете на прословутия „50 нюанса сиво“ ще се сетят, че в книгата също е описан такъв оргазъм.

Оргазъм по време на раждане

Раждането винаги се асоциира с болката. Много от по-лабилните момичета се отказват да раждат, само защото са били ужасени от сцените, представяни в някои филми на жени, които крещят в агония от родилните болки.

Но някои жени, които вече са станали майки, разказват, че по време на раждането са изживели оргазъм. Броят им е относително малък – около 6%. Разбира се, в интернет отдавна са се появили „специалисти“ (и тук използването на термина в кавички е задължитлно), които предлагат курсове за бъдещи майки, на които да ги подготвят за „оргазмено раждане“.

Защо е възможно да се случи оргазъм по време на раждане?

Да започнем с това, че вече споменатият окситоцин, който в популярната литература наричат и хормон на любовта, се синтезира освен по време на секс и при раждане. Основната му задача е да провокира контракции на матката, а точно същото се случва и по време на оргазъм.

Когато новороденото се спуска по родовия канал, то изминава същият път, който и пенисът, когато влиза във влагалището. Интензивната стимулация на вагиналния канал при раждане може да блокира болковите усещания – без значение е, дали това се усеща като сексуална стимулация.

И да се върнем на основната тема: мозък и оргазъм. Болката активира онези участъци от мозъка, които са активни и по време на оргазъм. От тази гледна точка може да се обясни и пристрастеността на някои хора към експерименти в БДСМ териториите.

И все пак, за да се достигне до оргазъм по време на раждане, е необходимо жената да има натренирани вагинални мускули и да умее да съкращава волево мускулите на матката. С други думи, колкото повече вагинални оргазми е преживяла, толкова по-голям е шансът да се случи оргазмено изживяване и по време на раждане. При всички случаи „здраво тренираните“ вагинални мускули допринасят за по-малко болка при раждане.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648