5 напитки срещу махмурлук

Любопитно 12.08.2020 09:45 Снимка: ДНЕС+

5 напитки срещу махмурлук

След бурна вечер с по-голямо количество погълнат алкохол обикновено човек се събужда с махмурлук. И тъй като чувството не е от най-приятните, вижте 5 напитки, които облекчават махмурлука.

Лятото е сезонът на забавленията до късно под открито небе, примамливите коктейли, чашите вино, шотовете или всяка друга алкохолна напитка, която ви изкушава. Макар и да имате ясно установена граница в консумацията на алкохол, никой не е застрахован от „само още едно питие“, довеждащо до махмурлук на следващия ден. Няколко напитки обаче могат да ви помогнат да се справите с неприятни махмурлук.

Сок от портокал

Консумацията на голямо количество алкохол може да намали нивата на витамин С в организма. Прясно изцеденият сок от портокал пък е не само освежаващ, но и зареждащ тялото с витамин С, за който е известно, че поддържа имунитета и действа като антиоксидант. Освен това витамин С помага на тялото за производството на колаген, който ще накара кожата ви отново да изглежда по-сияйна и красива.

Морковен сок с джинджифил

Голямото количество алкохол може да подпомогне „нашествието“ на свободни радикали в тялото. Бета каротинът, съдържащ се в морковите обаче, помага на тялото да се бори със свободните радикали. Противовъзпалителните вещества в джинджифила пък помагат за облекчаване на гаденето, което в много случаи съпътства махмурлука. Към морковения сок освен джинджифил може да добавите и ябълка, защото  ябълките са чудесен източник на витамин С, а и по този начин естествено ще подсладите своята напитка.

Чай от джинджифил с лимон

Както вече стана ясно, джинджифилът може да облекчи гаденето, съпровождано от махмурлука. Лимонът от своя страна действа благоприятно върху черния дроб, който е по-натоварен заради метаболизирането на алкохола. Сварете малко вода и в нея сложете няколко резенчета пресен джинджифил заедно със сока от половин лимон.

Вода

Най-очевидното решение за облекчаване на махмурлука е приемът на вода (в комбинация с подходящи енергийни храни). Както е известно, алкохолът и то в големи количества води до дехидратиране на организма. Ето защо, ако искате да облекчите своя махмурлук, първото, което трябва да направите, е да започнете да пиете много вода. Сериозната дехидратация може да доведе до замайване, умора и дори повръщане. Най-добре би било да приемате вода, още докато консумирате алкохол, за да намалите обезводняването на организма.

Кокосова вода

Алкохолът води не само до дехидратация, но и до загуба на важни електролити като калий. Калият помага за контрола на количеството течности в тялото, поддържа здравословното ниво на pH в кръвта и има съществено значение за функцията на клетките. Кокосовата вода е богата на калий и е без изкуствени оцветители и подсладители, което я прави перфектната напитка, с която да облекчите махмурлука.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448