1600 евро за кило екзотичен деликатес
Любопитно 13.11.2015 07:43
За радост на сицилианска фирма хайверът от охлюви с аромат на трева и гъби е деликатес, който се консумира в луксозни ресторанти и е на път да стане много популярен в Европа, предаде Франс прес.
В редица био ферми в Италия, Франция и Испания етапите на производство на хайвер от охлюви могат да отнемат до три години, но фирмата "Лумака Мадонита", близо до Палермо, ги е свела до 8 месеца. Тайната й се крие в зърнените храни.
"Храним охлюви бебета със смес, която е одобрена от ветеринари и е на базата на зърнени храни, калций и витамини. Така охлювите бебета порастват по-бързо, отколкото при евентуалното им хранене с листа", заяви един от основателите на фирмата Давиде Мерлино.
След като са хранени по този начин, охлювите порастват в полетата в района на Кампофеличе ди Рочела, а след това са поставени върху дървени плоскости в помещение с контролирана влажност и температура. В същото помещение са оставени пластмасови кутии, пълни с пръст, в които охлювите оставят яйцата си, информира АФП, цитирана от БТА.
Събирането на тези скъпоценни бели сферични зрънца е деликатна работа, която обаче си заслужава усилията - 1 кг подобни "перли" струва 1600 евро. Те се продават най-често в кутии по 50 грама.
Високата цена на хайвера от охлюви го превръща в изискано блюдо. В Италия се консумират много охлюви. Това обаче не е скорошна традиция. Плиний Стари споменава за отглеждане на охлюви, които били хранени с магарешко мляко и вино. Те се харесвали много на богатите римляни и това довело до създаването на първите ферми за охлюви в Помпей.
Данните сочат, че през 2014 г. в Италия са изядени 40 000 тона охлюви, а във Франция - 30 000 тона.
В редица био ферми в Италия, Франция и Испания етапите на производство на хайвер от охлюви могат да отнемат до три години, но фирмата "Лумака Мадонита", близо до Палермо, ги е свела до 8 месеца. Тайната й се крие в зърнените храни.
"Храним охлюви бебета със смес, която е одобрена от ветеринари и е на базата на зърнени храни, калций и витамини. Така охлювите бебета порастват по-бързо, отколкото при евентуалното им хранене с листа", заяви един от основателите на фирмата Давиде Мерлино.
След като са хранени по този начин, охлювите порастват в полетата в района на Кампофеличе ди Рочела, а след това са поставени върху дървени плоскости в помещение с контролирана влажност и температура. В същото помещение са оставени пластмасови кутии, пълни с пръст, в които охлювите оставят яйцата си, информира АФП, цитирана от БТА.
Събирането на тези скъпоценни бели сферични зрънца е деликатна работа, която обаче си заслужава усилията - 1 кг подобни "перли" струва 1600 евро. Те се продават най-често в кутии по 50 грама.
Високата цена на хайвера от охлюви го превръща в изискано блюдо. В Италия се консумират много охлюви. Това обаче не е скорошна традиция. Плиний Стари споменава за отглеждане на охлюви, които били хранени с магарешко мляко и вино. Те се харесвали много на богатите римляни и това довело до създаването на първите ферми за охлюви в Помпей.
Данните сочат, че през 2014 г. в Италия са изядени 40 000 тона охлюви, а във Франция - 30 000 тона.
![]() |
1 | 2.07669 |
![]() |
1 | 2.26842 |
![]() |
10 | 3.86322 |
![]() |
100 | 4.09174 |
![]() |
1 | 1.67337 |
Последни новини
- 22:21 Хороскоп за понеделник, 18 август 2025 г.
- 19:33 Европейски дипломат: Тръмп подкрепя Путин за пълен контрол над Донбас
- 19:23 Прокуратурата: Шофьорът, врязал се в автобус в София, дишал райски газ преди катастрофата
- 19:13 Урсула фон дер Лайен и други европейски лидери заминават заедно със Зеленски за срещата му с Тръмп
- 19:03 Вучич: Няма да обявявим извънредно положение заради инцидентите на антиправителствените протести
- 18:55 Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова: Виктор е убиец и социален олигофрен!
- 18:51 Откраднаха луксозно издание на „Хари Потър“ от столична книжарница
- 18:41 Путин обсъди резултатите от срещата на върха в Аляска с президентите на Беларус и Казахстан