10 тревожни сигнала на тялото ви, които да не пренебрегвате

Любопитно 24.06.2020 17:23 Снимка: ДНЕС+

10 тревожни сигнала на тялото ви, които да не пренебрегвате

От огромно значение е да се вслушвате в онова, което тялото ви има да ви казва. Признаците, които подсказват, че не сте толкова здрави, колкото си мислите, често са пред вас, но не им обръщате внимание. Човешкото тяло е невероятно проектирана машина, която трябва редовно да се обслужва и поддържа. Ако определени сигнали се неглижират, това може да доведе до заболявания и здравословни проблеми, които е можело да бъдат овладени навреме.

Кои са знаците, които тялото ви дава и които никога не трябва да игнорирате?

1. Посивели коси

Посивяването и побеляването на косата в по-голямата си част се предопределя от генетиката. Ако обаче имате повече от 50% посивели коси и се намирате в 30-те си години, това може да е сигнал за диабет, за който не подозирате. Разбира се, освен ако в семейството ви не е обичайно косите да побеляват в тези ранни години.

2. Бенки

Повечето бенки по тялото са безобидни, но някои от тях могат да са опасни и затова никога не трябва да ги игнорирате. Изучавайте тялото си редовно и следете за поява на нови бенки или за изменения в съществуващите такива.

3. Пожълтяване на очите

Бялата част от очите ви винаги трябва да е бяла. Ако забележите пожълтяване или помътняване, не го неглижирайте, защото това може да е сигнал за чернодробно заболяване, проблеми с жлъчката, жълтеница.

4. Напукани устни

Кожата на устните може да се напука от студ или силен вятър, но ако този проблем се появи без атмосферно влияние, това може да е сигнал за дефицит на витамини от група В или цинк.

5. Подута шия

Подувания в областта на шията могат да означават възпаления или заболявания на щитовидната жлеза, както и подути лимфни възли в зависимост от разположението на подутината.

6. Загуба на вежди

Ако веждите ви започнат да окапват, това може да е признак на проблеми с щитовидната жлеза. Както повишената, така и понижената функция на жлезата може да доведе до този проблем, който обикновено е придружен от косопад и падане на косми по други части на тялото.

7. Червени длани

Зачервяването по дланите може да се дължи на екзема, дерматит, алергични реакции към метали, лекарства, храна или напитки. Също така може да е признак на затруднения в работата на черния дроб.

8. Промени в ноктите

Промени в ноктите могат да настъпят вследствие на инфекции, гъбички, които ги разрушават, но и при редица вътрешни проблеми, за които не подозирате. Затова е задължително да се консултирате с лекар.

9. Студени крайници

Тялото ви може да се опитва да ви прошепне, че имате скрит проблем със сърцето, кръвоносните съдове, анемия или страдате от синдрома на Рейно, ако имате ледени крайници. Но в това няма как да сте сигурни без консултация с лекар.

10. Червени бузи

Ясно забележимото поруменяване на бузите не е признак на добро здраве, както сме свикнали да чуваме от фолклора ни. Обикновено това подсказва за диабет, хормонални проблеми, розацея или други заболявания на кожата./az-jenata.bg

CHF CHF 1 1.81785
GBP GBP 1 2.17235
RON RON 10 4.04431
TRY TRY 10 2.27811
USD USD 1 1.65147