10 начина да подобрим здравето си

Любопитно 07.04.2022 11:41 Снимка: ДНЕС+

10 начина да подобрим здравето си

Много от методите за поддържане на здравето могат да ни отнемат значително време - ако например тренираме продължително във фитнеса или приготвяме здравословна храна. Всъщност, оказва се, има и много бързи начини, с които може да подобрим здравето си - дори за по-малко от 60 секунди.

Вода сутрин

Най-доброто нещо, което може да направим, когато се събудим, е да изпием една голяма чаша вода. По време на сън телата ни се дехидратират, така че избирането на вода преди сутрешното кафе ще активира мозъка, бъбреците и червата по-бързо.

Здравословна закуска

Може да отделим минута сутрин (или предходната вечер), за да нарежем един плод или зеленчук, който да хапнем през деня. Това е начин да увеличим приема на фибри, минерали, витамини и противовъзпалителни фитохимикали (полезните съединения, намиращи се в растенията).

Допълнителен протеин

Консумирането им сутрин помага да се поддържат стабилни нивата на кръвната захар и енергията през целия ден. Така че, спокойно може да добавим малко допълнителен растителен протеин като конопени или ленени семена към обичайното смути, киселото мляко или овес.

Чаша зелен чай

Пиенето на зелен чай поне три пъти седмично е свързано с приблизително 25% по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт. Необходима е само около минута за приготвянето на хубава топла чаша от тази здравословна напитка.

По-здравословни въглехидрати

Ако консумираме богата на въглехидрати храна - като хляб и тестени изделия, първо може да я поръсим с малко зехтин или оцет. Мазнините и киселините могат значително да намалят гликемичното въздействие на въглехидратите. Това ще ни помогне да поддържаме кръвната захар и енергията си равномерни.

Температурата

От полза ще ни е да намалим температурата в дома си непосредствено преди лягане, като се стремим да е около 18°C. По-ниските температури ще ни помогнат да спим по-дълбоко, качествено и да не прекъсваме съня си.

Да намалим светлините

Когато навън стане тъмно, ние може да затъмним светлините в дома. Това спомага за насърчаване на производството на хормона мелатонин. Има успокояващ ефект и помага да заспим по-бързо.

Изкачване на стълби

Енергично изкачване на 60 стъпала за 20 секунди, три пъти на ден и три дни в седмицата - може да изглежда малко, но усилието има потенциала да помогне за намаляване на развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Дълбоко вдишване

Може да направим две или три дълбоки вдишвания и да фокусираме мисълта си върху положителните неща в живота или върху тези, които очакваме с нетърпение в бъдеще. Това ще ни помогне да подобрим сърдечната честота, ще понижи кръвното ни налягане и със сигурност ще подобри настроението ни.

Доброто послание

Ако решим да отправим мили думи или искрен комплимент към някого, когото обичаме, само за секунди този произволен акт на доброта ще повиши настроението не само на получаващия комплимент, а и на самите нас. Навикът за прояви на доброта може значително да увеличи удовлетвореността от живота, пише StarsInsider./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648