Затвор заплашва и родителите на 17-годишния без книжка, причинил катастрофа с две жертви

Крими 09.07.2024 11:14 Снимка: ДНЕС+

Затвор заплашва и родителите на 17-годишния без книжка, причинил катастрофа с две жертви

"Досега не е взимал колата. Ние не сме го чули", разказа дядото на непълнолетния и неправоспособен шофьор

Родителите на непълнолетния водач, обвинен за катастрофата с двама загинали на пътя София - Варна, също може да влязат в затвора, съобщи наблюдаващият прокурор по делото Даниела Харитонова.

На неправоспособния 17-годишен младеж, който предизвика смъртоносна катастрофа с двама загинали до разклона за стражишкото село Кесарево - таксиметов шофьор и брат му, вече е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на две лица. Той е обвинен заради това, че не е контролирал непрекъснато моторното превозно средство, което управлява.

Водачът без книжка е допуснал също да излезе от лентата си за движение и без установена от разследването към момента причина да навлезе в насрещната лента, където се е ударил с другия автомобил. Младежът в момента е в болница с два счупени крака и е под полицейска охрана.

Окръжна прокуратура - Велико Търново иска мярка за неотклонение "задържане под стража" до 48 часа, тъй като е непълнолетен, но ще настоява за постоянен арест, съобщава БТА. Мярката може да бъде разглеждана в болницата или в съда, в зависимост от здравословното състояние на обвиняемия. На непълнолетния водач му предстои втора операция и едва след това медицинските лица ще кажат как да действа съдът. Наказанието, което може да му бъде наложено, е до 5 години лишаване от свобода, уточни наблюдаващият прокурор.

При достатъчно и безспорни доказателства, че автомобилът е бил предоставен съзнателно на непълнолетния от някого от неговите родители или и от двамата, тъй като те са негови съсобственици, е възможно на всеки един от тях да бъде повдигнато обвинение за съучастие като помагачи на престъплението. Хипотетично законът позволява възможността, освен непълнолетният водач, в затвора до 5 години да лежи и негов родител, ако се установи, че е предоставил автомобила на детето си, обясни Харитонова.

Дядото на момчето обаче разказа пред Нова телевизия, че семейството не е знаело за това, че младежът е излязъл с колата. Станало е през нощта.

"Влюбил се в едно момиченце от еленските села и затова стана фалът. Досега не е взимал колата. Ние не сме го чули. Ако бяхме - щяхме да го спрем. Като станахме към 4:30 ч., него и колата ги нямаше", разказа  дядото на непълнолетното момче.

Разследващите ще установяват тепърва дали 17-годишният младеж е управлявал автомобил и преди, но засега няма такива данни. По време на разпита е заявил, че няма спомен за инцидента и се е възползвал от правото си да не дава обяснения по повдигнатото му обвинение. Засега все още не се знае с каква скорост се е движил автомобилът.

Младежът няма криминални регистрации като непълнолетен и не е осъждан, каза наблюдаващият прокурор. Процесуалните действия продължават с разпити на свидетели. Има достатъчно такива, но се издирват и нови, добави Харитонова.

"По делата за престъпление, извършени от непълнолетни лица, разследването се провежда приоритетно, така че ще бъдат взети всички мерки от страна на прокуратурата това разследване да приключи в максимално кратки срокове. Към момента вече са извършени всички възможни първоначални действия - оглед на местопроизшествието, започнали са разпитите на свидетели, назначени са съответните експертизи", обясни наблюдаващият прокурор.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876