Задържаха двама бракониери, простреляли бременна кошута

Крими 25.06.2020 19:44 Снимка: ДНЕС+

Задържаха двама бракониери, простреляли бременна кошута

Продължават проверките за установяване на бракониерските прояви от горските служители на регионалните дирекции по горите и държавните горски стопанства, съобщават от Изпълнителната агенция по горите. 

Последният драстичен случай на нарушение по Закона за лова и опазване на дивеча е разкрит на 23 юни в с. Побит Камък, община Велинград при съвместна акция на горски служители от Държавно горско стопанство - Селище и служители на МВР.

При проверка на адрес проверяващите открили близо 8 килограма дивечово месо и жива двумесечна сърничка. Тя била отглеждана от живеещите в къщата. Цялото количество намерени оръжия, боеприпаси, трофеи и месо са иззети. Сърничката е предадена на представители на местното горско стопанство.

В началото на м. юни служители на Регионална дирекция по горите - София заловили по сигнал бракониер в землището на с. Мирково. При извършения оглед, в багажното отделение на товарен автомобил, собственост и управляван от жител на селото, е открит прострелян труп на сръндак, както и законно притежавана ловна карабина с три боеприпаса.

На 18 май горските служители на Регионална дирекция по горите - Берковица са открили два убити сръндака в багажника на автомобил. Автомобилът се е движел по горски път в землището на село Горна Лука, общ. Чипровци, обл. Монтана, когато е спрян от проверяващите.

Служителите констатирали, че в автомобила пътуват две лица с извадени от калъфи ловни карабини. В багажника на автомобила са открити два убити сръндака. Лицата не са представили разрешителни за лов, ловни билети и членски карти. За проверените лица има данни за системни посегателства върху дивеча в района.

Ден по-късно горските инспектори на РДГ - Берковица съставят акт по Закона за лова и опазване на дивеча на притежател на незаконно добити трофеи. Нарушението е констатирано в с. Железна, общ. Чипровци. Иззети са 5 бр. трофеи на сръндак без документ за произход и регистрация в държавно горско стопанство.

Една от най-жестоките бракониерски прояви, е случай на установяване на труп на отстреляна бременна кошута в близост до асфалтов път на изхода на с. Рибарица. Установени и задържани са двама извършители, на които е повдигнато обвинение по Закона за лова и опазване на дивеча.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448