Втора условна присъда за купуване на гласове в Плевенско

Крими 03.10.2022 19:56 Снимка: ДНЕС+

Втора условна присъда за купуване на гласове в Плевенско

Условна присъда за купуване на гласове получи  38-годишен мъж, задържан в плевенското село Долни Луковит.

Състав на Районния съд в Кнежа одобри споразумение, сключено между Районната прокуратура в Плевен и подсъдимия Н. С., с което мъжът е признат за виновен в извършване на престъпление против политическите права на гражданите, съобщава БТА.

38-годишният мъж  бе арестуван след като разследване е установило, че е предлагал на четири лица, всички от село Долни Луковит, сумата от по 40 лева, за да дадат гласа си в полза на определена политическа партия. Деянието е извършено на 1 октомври - ден преди парламентарния вот.

Наложеното наказание на Н. С. е осем месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. Мъжът няма право да заема определена държавна или обществена длъжност за срок от три години. Сключеното споразумение е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Това е втората присъда в област Плевен за купуване на гласове за проведените на 2 октомври парламентарни избори.

Районният съд в Плевен наложи условна присъда и на 57-годишен от село Ставерци. Той също получи осем месеца условно наказание с три години изпитателен срок, след като съдът одобри споразумение между Районната прокуратура в Плевен и защитата му.

При полицейска акция в село Ставерци в личния автомобил на 57-годишния е открита тетрадка с ръкописно изписани на 17 страници лични данни - три имена, единни граждански номера и номера на лични карти на жители на община Долна Митрополия. Според събраните доказателства по случая на конкретна дата и място мъжът е провеждал лични срещи, при които е записвал данни от личните карти и е уверявал, че ще плати по 40 лева, след като гласуват за конкретна политическа партия.

По данни на Прокуратурата в страната са образувани 759 преписки и 72 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648