Тест за наркотици отчете амфетамин у 73-годишен мъж, кръвната проба - отрицателна

Крими 19.03.2023 18:33 Снимка: ДНЕС+

Тест за наркотици отчете амфетамин у 73-годишен мъж, кръвната проба - отрицателна

Мъжът блъска дете на пешеходна пътека, след което му е направен тест за наркотици

Пет месеца Петър Карахристов не може да работи, защото кръвната проба не е готова

Тест за наркотици отчете амфетамин у 73-годишен мъж. Платената кръвна проба е отрицателна, но Петър Карахристов е без книжка от октомври миналата година. Пробата, направена в полицията, обаче се забавя с пет месеца. 

 „Изкараха ме с дрога, амфетамини. Просто останах учуден. Аз не ползвам такива неща, дори не знам какво представляват. Амфетамини, какво е що е“, разказа възрастният мъж.

“Той и на 73 години, ако употреби амфетамини, те бидейки стимуланти, твърде вероятно е дори да получи инфаркт”, коментира казуса адвокат Силвия Петкова.

“Те направо ми скъсяват живота така. Пет месеца само мъки, тормоз. Всичко се промени, свикнал си толкова години да си вадиш хляба с това и накрая те осакатяват”, добави Петър Карахристов пред bTV.

Петър Карахристов е от Варна и е на 73 години. През октомври миналата година на кръстовище в Търговище блъска непълнолетно момче, което пресича на пешеходна пътека с тротинетка. Детето е без сериозни наранявания.

“Пътувам през Търговище минавам и пред пешеходна пътека, нямаше никой, полека си карам и внезапно една тротинетка, едно дете премина отпред. Не го видях, набих спирачки, но бутнах детето. Ударих го, но нищо му нямаше. Крачето го болеше едното, да е живо и здраво детенцето. Свидетели имаше двама човека, които видяха. Детето вика: "Аз съм виновен". И хората и те видяха, че то е виновно, обаче аз го удрям. На 60 метра има полегнал полицай, то не можеш да караш бързо, с 40 км в час да съм карал най-много. Това ме спасява, че полека го чукнах детенцето. Ако бях с голяма скорост, щеше да стане по тежка работата”, разказа той.

На мястото на инцидента пристига полиция, която съставя акт на дядото и на момчето. Двамата са отведени в РУ-Търговище, където им е направен тест за алкохол и наркотици с Drug Check 5000. Пробата се взима от слюнка, а тестът реагира на седем вида нарковещества  – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин, бензиодиазепини и метадон.

При дядото тестът отчита положителен резултат и реагира на амфетамин.

“На мен ми дадоха една близалка, като посинее вкараха я в апарата и казаха отчита. Какво отчита, викам аз не знам какво е това. Изкараха ме наркоман, че взимам амфетамин. Дори не знам какво е”, разказа Петър Карахристов. 

“Амфетаминът реагира на лекарствата, съдържащи псевдоефедрин и соли на псевдоефедрина. Причината да реагират полевите тестове на псевдоефедрина е, защото това е прекурсор на амфетамина. Има лекарства с псевдоефедринов хидрохлорид, които се предлагат без рецепта. Повечето лекарства, които съдържат псевдоефедрин се предлагат с обикновена рецепта. Голяма част от тези лекарства са противоалергични лекарствени средства за обикновена сенна хрема”, обясни адвокат Силвия Петкова. 

73-годишният мъж обясни, че не пие лекарства. 

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062