Таен свидетел: Божков дал 5 млн. евро на Цветанов, адв. Марков – Това е абсурд

Крими 14.07.2020 17:45 Снимка: ДНЕС+

Таен свидетел: Божков дал 5 млн. евро на Цветанов, адв. Марков – Това е абсурд

Таен свидетел по делото за участие на Славчо Марков и Веселин Близнаков в организирана престъпна група/ОПГ/, ръководена от Васил Божков твърди в показанията си от 3 юли, че избягалият в Дубай бизнесмен е дал 5 млн. евро на доскоро втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, че са дадени пари още на Мая Манолова и Слави Трифонов. Това стана ясно на заседание на Апелативния спецсъд, който разгледа днес мярката за неотклонение на Славчо Марков и Веселин Близнаков. Това съобщи "24 часа"

Свидетелят с тайна самоличност под №525 потвърждава, че са били обезпечени много пари за юридическата защита на Васил Божков. За този разпит се разбра от обяснението, което Славчо Марков даде пред съда, че действително е бил служител ЦСБОП до 1997 г., че е бил началник в направление наркотици и после се е пенсионирал. Оттогава бившето топ ченге е адвокат. Самият Марков е защитник и на секретарката на Божков Йоана Чолакова, която пък е обвиняема по другото дело срещу бизнесмена.

По повод на твърденията, че е давал пари на известни хора, Славчо Марков обясни, че действително познава Цветан Цветанов, но защото е бил адвокат на Сергей Кацаров, който заедно с бившия вътрешен министър беше обвиняем по делото, станало известно като делото за "кечърите". Макар този свидетел да е таен, очевидно той за Марков е добре познат, тъй като той обясни, че това е бивш служител на службите, обвинен за педофилия.

В хода на разследването срещу ОПГ, ръководена от Васил Божков, в дома на Славчо Марков бяха открити принтирани снимки на лист А4 на прокурора Ангел Кънев заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, като на листовете бил записан телефонът на Кънев и къде живее, както и данни за следователката Нели Тодорова - коя е тя, името на съпруга и на децата й.

В началото на заседанието прокуратурата поиска делото да се гледа при закрити врата, но съдът отхвърли искането. В залата присъстваха и десетина адвокати от Софийската адвокатска колегия, които са колеги на Славчо Марков.

Прокуратурата посочи, че Славчо Марков е човекът, който е бил връзката на Васил Божков с магистрати и представители на МВР, а Веселин Балтов, който е шеф на охраната на "Нове холдинг", е организирал кои хора да бъдат респектирани.

"Той/свидетел под №525/ стреля и със стратегическата информация, че се готви убийството на главния прокурор", коментира Славчо Марков. По думите му пликът със снимките на магистратите бил подхвърлен. Също така Веселин Балтов твърди, че 2-та грама кокаин са били подхвърлени.

По време на заседанието днес стана ясно, че един от свидетелите е Константин Бухлев, който се намира в затвора във Варна. По време на своите разпити в края на май той е заявил, че Роман Логвиненко, който беше осъден на 10 години, като организатор на покушението срещу Алексей Петров преди 5 г., му бил казал тогава, че поръчката за покушението идвала от Васил Божков. Тогава Логвиненко бил казал, че мишената е Алексей Петров, а другата мишена е Делян Пеевски. От тази връзка адвокатът на Славчо Марков - Владимир Манолов, попитал защо Бухлев не е разказал и тези неща преди 5 години.

Друг свидетел с тайна самоличност под №532 пък твърди, че в разговор Васил Божков му бил казал, че Веселин Балтов, който е бивш служител на Отряда за борба с тероризма, стрелял по Манол Велев през 2007 г. Защитата на Балтов - адв. Михалков, опонира, че по същото време юли 2007 г. клиентът му е бил на почивка в чужбина, като той беше довел и свидетели, които да потвърдят това, тъй като от МВР отговорили, че данните за пътуванията в чужбина се пазили 10 години. Съдът обаче отказа да разпита свидетелите, които бяха дошли./24 часа

CHF CHF 1 1.81566
GBP GBP 1 2.14389
RON RON 10 4.01155
TRY TRY 10 2.20125
USD USD 1 1.67954