Социално слаб мъж притежава 57 фирми, води се собственик на сайта “Narod.bg”

Крими 12.04.2021 08:14 Снимка: ДНЕС+

Социално слаб мъж притежава 57 фирми, води се собственик на сайта “Narod.bg”

Николай Низол дължи милиони на държавата

Популярни сайтове, бълващи фалшиви новини, които масово се споделят в социалните мрежи, се водят собственост на социално слаб мъж. 58-годишният алкохолно зависим Николай Низол е собственик на общо 11 сайта чрез фирма „Хаки Фиш” ЕООД, съобщава Нова ТВ.

Схемата е добре познатата. Прехвърлянето на фирми с големи данъчни задължения на социално слаби и обикновено неграмотни хора, известни като „бушони“, се превърна в мода през последните 15 години. Срещу 200-300 лева на ръка, предоставяйки личната си карта, тези хора подписват документи, с които купуват съответната фирма. Така длъжници стават те и естествено НАП нямат как да си вземе данъците.

По документи, същият социално слаб Низол притежава и други 56 фирми, чиято дейност е разнообразна. От заложна къща през архитектура, та до хотелиерство. Разследването на журналиста Васил Иванов установява, че част от тези фирми нямат задължения и са работещи, но собствеността се води на социално слабия Николай Низол, и от създаването им са регистрирани на негово име, за да се прикрият истинските собственици подобно на фирмата със сайтовете за фалшиви новини.

„Мъжът има 57 фирми. В общи линии три са основните категории, които ние сме забелязали. Естествено, това което интересува НАП, са задължения към бюджета, укрити или дължими и невнесени данъци и осигурителни вноски. Има още две категории проблеми. Те са задължения към частни кредитори, към бизнес партньори и към банки. И третата голяма тема всъщност е определен вид дейност - да се прикрие действителния собственик. Преди тази схема беше национален спорт. Сега все пак има определени правни гаранции, защото в момента продажбите на фирми е под особен режим. Тоест, НАП минава от там. В конкретно този случай справката на Агенцията по приходи сочи, че са изпратени пет уведомления до съответните прокуратури по отношение на евентуални престъпления против кредитори”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Кои са въпросните сайтове и кой действително стои зад тях?

Фирмата-параван „Хаки Фиш” и преди се е набивала на очи покрай скандали с фалшиви новини. Най-известният сайт от „групата“ е narod.bg.

 

Измамата лъсна, след като миналата година “24 часа” провери кой плаща за хостинга на сайта и се оказа, че няма съвпадение нито с името на Низол, нито с фирмата му “Хаки фиш” ЕООД, на която официално е регистрирана страницата. narod.bg се води на името на фирма на Низол, но друг плаща за хостинга му. Домейнът narod.bg - името, което се изписва в браузъра, е регистрирано на “Хаки фиш” ЕООД. Компанията е 100% собственост на Низол, който е с руски корени, но е роден в България. Самият той обяснил, че не знае да има такъв сайт и като си пийне, му дават документи и подписва. Общо на името му се водят 57 компании в България, има и фирми в Полша.

Домейнът narod.bg е плащан от собственика на жълтия сайт hotarena.net Русислав Димитров, който имал нотариално заверено пълномощно от Низол.

Димитров твърди, че няма нищо общо със съдържанието на narod.bg. Купил домейна отдавна, защото му харесало името и по-късно го продал на български програмисти, които живеят във Франция. Спомена, че и младите IT специалисти се занимавали и със SEO - оптимизация за търсачки.

Въпреки продажбата пък Димитров често споделя във фейсбук страницата на hotarena.net дописки на narod.bg. Правел го на добра воля, защото му харесвало как са написани.

Разследване на anteni.bg, също от 2020, обвърза фактическата собственост на фейк сайтовете с Цветан Цветанов.

На страниците не може да бъде открито нищо за това кой ги притежава, какъв им е адресът, кога са създадени, как да се свържете с тях. Единствено е дадена електронна поща, на която да пишете, ако желаете. Тя е обща за всички: hakifish7@gmail.com.

Новинарски:

– narod.bg

– reporteri.bg

– alarma.bg

– novaplus.bg

– temi.bg

– dеbat.bg

– balgari.bg

– evromedia.bg

– govoriotkrito.bg

– people.bg

– vest.bg

– onlinemedia.bg

– bairak.bg

– livemedia.bg

– about.bg

Жълти:

– nie-jenite.bg

– bgtatko.bg

– paparak.bg

– zar.bg

– show.bg

– jilo.bg

– flip.bg

– mister.bg

Спортен:

– zasada.bg /tribune.bg

CHF CHF 1 1.78452
GBP GBP 1 2.27256
RON RON 10 3.96937
TRY TRY 10 1.90528
USD USD 1 1.61893