Служител разкри как е работила схемата "Подарък срещу кредит", измамила стотици

Крими 19.02.2024 11:31 Снимка: ДНЕС+

Служител разкри как е работила схемата "Подарък срещу кредит", измамила стотици

Схемата „подарък срещу кредит" е ощетила стотици българи. Разследване на NOVA показа потърпевши, които, без да осъзнават, са изтеглили кредити за хиляди левове. По случая започнаха проверки на НАП и КЗП, а сигналите от пострадали от измамата продължават да валят.

Фирма примамва възрастни хора с обещания за награди, накрая се оказват със стокови кредити за хиляди левове. Срещу дружеството има стотици жалби в КЗП, но то продължава своята дейност.

Служител на компанията, пожелал да запази анонимност, разкри как е работила системата отвътре и как са били обучавани служителите на компанията. По думите на жената се търсят хора, които нямат възможности да купят продуктите, предлагани от компанията. „С измама, манипулация и предлагане на подарък те биват излъгани, че получават огромна награда, която всъщност не струва това, което се обявява на презентацията", посочи тя.

Служителката допълни, че още с обаждането от колцентъра, на потърпевшите се предлагат подаръци под формата на смарт часовници, безплатни очила и очен преглед. „Това е поредната манипулация на фирмата. По телефона те казват на хората, че имаме добре обучен специалист, доктор, който безплатно ще прегледа тяхното зрение и ще изработи индивидуални очила за тях, по поръчка. Само че такъв лекар всъщност няма и никога не е имало", разкри тя. По време на фиктивния преглед хората са убеждавани, че масажите помагат на зрението.

Има упоменат 14-дневен срок за връщане на продуктите. Условията обаче са целостта на опаковката да е непокътната. В противен случай клиентите не могат да направят рекламация. Компанията е със седалище в Полша, собствениците също са поляци, обясни анонимната жена.

Темата коментира и адвокат Силвия Петкова. По думите ѝ доказването на измама в случая е много трудно. Юристът обаче е категоричен, че КЗП може да докаже наличие на нелоялна търговска практика.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612