Секретарят на президента Радев е на разпит в Спецпрокуратурата

Крими 19.06.2020 19:43 Снимка: ДНЕС+

Секретарят на президента Радев е на разпит в Спецпрокуратурата

Секретарят на президента Румен Радев в момента е в Спецпрокуратурата и с него се провежда разпит. Пламен Узунов е призован нормално по телефона, заяви прокурор Генка Бързашка.

Името на Узунов е изскочило в кореспонденцията на бизнесмена Пламен Бобоков. Тези материали ще бъдат отделени, обясни наблюдаващия прокурор и най-вероятно ще започне ново досъдебно производство.

От чатовете, които показаха от прокуратурата, става ясно, че че на 27 декември 2018 г. Узунов е изпратил на Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние. Решението касае казуса с либийския танкер „Бадр“ на Пристанище Бургас. Срещу частния съдебен изпълнител, продал либийския кораб, беше образувано разследване. Според държавното обвинение частният съдебен изпълнител е превишил правата си, като е действал в интерес на българско дружество.

Пред журналисти наблюдаващите прокурори посочиха, че разпространените днес чатове от устройства на Бобоков и цитираните в съдебна зала разговори показват, че „притежава огромно влияние върху лица, заемащи висши държавни длъжности, в това число – лица с имунитет“.

Прокурор Петър Белчев отказа пред камерите да назове лицето с имунитет, макар в зала да посочи името на президента Румен Радев. Това е във връзка с разговор по линия на концесията на пристанище в Либерия и изразено желание на местния президент да се запознае с държавния ни глава и да бъде изпратен български посланик./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448