Президентският съветник Пламен Узунов вече е обвиняем

Крими 10.07.2020 12:53 Снимка: ДНЕС+

Президентският съветник Пламен Узунов вече е обвиняем

Разследването е длъжностни престъпления и търговия с влияние

Президентският съветник Пламен Узунов вече е с повдигнато обвинение, съобщи защитата му. Той беше арестуван вчера по разследването за търговия с влияние вчера.

Узунов е задържан за 72 часа в ареста. Обвинен е, че се е сговорил с Пламен Бобоков да извършва престъпление по служба. Подробности ще станат ясни малко по-късно.

По обед се очаква със същото обвинение да се сдобие самият Пламен Бобоков, който вчера беше задържан.

Разследването се води по чл. 321, ал. 6 от НК за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние.

Прокуратурата показа част от доказателствата по разследването. От комуникация между Бобоков и секретаря по правните въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов се вижда обсъждане на имена за посланици. Бобоков е посочил двама дипломати – един за Алжир и един за Нигерия. Те са Румен Петров и Жоро Кираджиев. Румен Петров ръководи мисията в Алжир.

Междувременно Върховният административен съд /ВАС/ започва вътрешна проверка във връзка с разпространената от прокуратурата информация за комуникация между лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“ и Пламен Бобоков, при която е установено, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение на ВАС. На 27 декември 2018 г. Узунов изпратил на бизнесмена съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от ВАС. Шест дни по-късно решението става публично достояние, твърдят от прокуратурата.

CHF CHF 1 1.81028
GBP GBP 1 2.16418
RON RON 10 4.04314
TRY TRY 10 2.30046
USD USD 1 1.6551