Предаваме на Германия мъж, обвинен в интернет измами

Крими 04.07.2021 18:18 Снимка: ДНЕС+

Предаваме на Германия мъж, обвинен в интернет измами

Окръжният съд в Монтана допусна изпълнението на Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от съда в град Меминген, Германия, за предаване на българския гражданин В. Н. М., издирван за интернет измами. 43-годишният мъж е от село Лехчево, община Бойчиновци. В. Н. М. е обявен от германските власти за международно издирване заради интернет измами и е задържан от служители на ОД на МВР – Монтана на 19 юни т. г.

Според Европейската заповед от 12 юни до 7 юли 2020 г. в град Ной Улм В. Н. М. е продал в над 150 сделки стоки на купувачи чрез интернет платформа, но не доставил стоките, въпреки че получил за тях 6 044, 86 евро.

„Не съм виновен за престъплението, за което ме задържаха. Никога не съм напускал България, от 6 години работя във фабрика в град Мездра, всеки ден съм бил на работа. Не съм бил в Германия, не говоря немски и не работя с компютри. Станала е грешка“, заяви пред съда В. Н. М. – с основно образование и неосъждан.

След като се запозна с всички документи по делото и изслуша представителя на прокуратурата, задържания и защитата му, Окръжен съд обяви, че в изпратеното от германските власти искане са спазени всички изисквания на Закона за екстрадиция и Европейската заповед за арест и липсват основания предаването да бъде отказано. Деянието, за което се издирва В. Н. М., е тежко наказуемо с 10 години затвор и е престъпление и по българските закони. Затова Окръжен съд – Монтана допусна изпълнението на Европейската заповед за арест на В. Н. М. и предаването му на германските власти за провеждане на наказателно преследване срещу него.

Решението на съда подлежи на обжалване в 5 дневен срок пред Апелативен съд – София.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648