Постоянен арест за граничар, съхранявал дрога

Крими 29.07.2021 09:27 Снимка: ДНЕС+

Постоянен арест за граничар, съхранявал дрога

С постоянен арест е граничен полицай, обвиняем за съхранение с цел разпространение на наркотични вещества, съобщиха от Окръжния съд - Бургас. Определението може да бъде обжалвано или протестирано в 3-дневен срок.

Тома Я. е привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на наркотични вещества. Около 07:00 часа, на 26 юли 2021 г., в с. Крушовец, в багажника на лек автомобил марка "Тойота", без надлежно разрешително, държал е цел разпространение високо рисково наркотично вещество, - коноп /канабис, марихуана/ с общо нето тегло 5733, 590 грама разпределени в 12 броя полиетиленови плика.

По това обвинение е за тежко умишлено престъпление граничарят може да получи затвор от 2 до 8 години.

Настоящият съдебен състав направи предположение за възможността обвиняемия да е автор на деяние, за което му е повдигнато обвинение.

Налице е и реална опасност Тома Я. да осъществи ново престъпление, която не би могла да бъде осуетена от ограничението да не напуска жилището си при поставяне в условията на "Домашен арест".

Според съдиите дейността му е само стадий от по-мащабна престъпна дейност. "Длъжностното качество на обвиняемия, на когото са били възложени функции по охрана на държавната граница на страната към ГПУ- Малко Търново и по повод на които функции той се е придвижвал с лекия автомобил, очевидно не са оказали възпиращо въздействие върху мотивите и подбудите му за стореното.

При това положение няма как да се очаква, че семейната среда на обвиняемия би осигурила такова възпиращо въздействие, още повече, че то е било същото и по време на осъществяване на деянието.", пише в мотивите на Окръжен съд - Бургас.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448