Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова

Крими 19.04.2024 09:30 Снимка: ДНЕС+

Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова

Почти всички висши началници от системата на МВР са били разпитани като свидетели по делото срещу бившата директорка на Митниците Петя Банкова, пише БНР.  

Това стана ясно по време на третия опит на Софийския апелативен съд да финализира делото за мерките за неотклонение на Банкова и на хасковския бизнесмен Стефан Димитров. 

С кратко определение, почти без мотиви, съдебният състав с председател Веселин Пенгезов обяви, че двамата остават за постоянно в ареста и че решението не подлежи на обжалване.

Банкова и Димитров, бащата на Димитров - Марин, който е на свобода по здравословни причини, издирваният Никола Николов, по прякор Паскал, а от вчера и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, са обвинени за участие в престъпна група за контрабанда и корупционни престъпления.

От днес единствените двама задържани са с още обвинения. Според прокуратурата Петя Банкова - по искане на Стефан Димитров, размествала и преназначавала на нови позиции различни митнически служители. Част от тях дори били повишавани против волята им. 

Бившата шефка на Митниците ще отговаря и за длъжностно престъпление. 

Нейната висока - макар и вече бивша, позиция, беше сред аргументите да бъде оставена в ареста, въпреки че на още по-високопоставения само допреди дни Живко Коцев прокуратурата сама определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева.

Днес в съдебната зала стана ясно, че между първото и окончателното решение за задържането на Банкова и Димитров е била разпитана значителна част от висшето ръководство на МВР, включително и служебният вътрешен  министър Калин Стоянов. Разпитаните заявили, че са виждали многократно Стефан Димитров в МВР по времето на Бойко Рашков. 

Адвокатът на Димитров Ивайло Найденов разказа и за таен свидетел, на чиито показания преди дни явно се е позовавал Стоянов, говорейки за вечеринка в дома на Рашков за неговото дискредитиране. В коментар за разследването Найденов каза: 

"Публичен линч на една групировка в парламента срещу друга групировка в парламента. Това го виждам за първи път. И Живко Коцев да стане министър, Георги Георгиев, който е на "Вътрешна сигурност", да стане заместник-министър, такива са нещата". 

С други думи, но в същия смисъл, прие съдебното определение адвокатът на Петя Банкова - Аделина Натина: 

"Това е правосъдие по време на избори. Когато политиката влезе в съдебната зала, правото излиза. За съжаление". 

За Натина случващото се с клиентката ѝ е отговор на онези, чиито интереси е засегнала и особено при задържането на рекордното количество кокаин в тайник на контейнер за банани в Бургас: 

"Имаше данни, че с този наркотик е щяло да се купуват гласове. Самата Петя Банкова още при задържането си каза, че е имало такива данни. Не е сезирала компетентните органи, понеже не ѝ беше дадена възможност". 

В съдебната зала прокуратурата подсказа, че може да има и още обвиняеми. Което допусна и Натина, анализирайки характера на доказателствата по делото: 

"Всичко е възможно. Снимките, които изтекоха, те не са СРС-та, една трета са Живко Коцев и две трети са за Бойко Рашков".

В последната си дума пред съда Банкова заяви, че винаги е работила, пазейки интересите на държавата, а Димитров, че очаква, когато всичко приключи, "цялата журналистическа мощ да изчисти името му". 

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194