Почти 1 млрд. лв. годишно генерира трафикът на нощни жрици

Крими 04.12.2019 16:42

Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация генерира близо 1 млрд. лв. годишно. Това е най-големият източник на приходи за организираната престъпност.

Това заяви пред БНР Атанас Русев - координатор на Програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, който днес ще представи "Оценка на заплахите от организирана престъпност в България".

По думите му престъпността на "белите якички" нанася много по-големи щети от класическите организирани престъпни пазари.

"Мутренският период остана някъде назад в годините. Това, което се случи през тези години с нарастването на доходите, на БВП на страната, много от тези класически, традиционни криминални пазари вече не изглеждат по същия начин", смята Русев.

Според него не се виждат големите, добре структурирани йерархични групи. Картината е много по-фрагментирана.

"Тенденцията е все повече престъпността на "белите якички" да нанася много по-големи щети от класическите организирани престъпни пазари, като наркотици, проституция, контрабанда. Има един вид адаптация на организираната престъпност. Това, което се наблюдава напоследък, е, че все по-често тази престъпност се крие зад законен бизнес", каза Русев.

Един от най-големите незаконни финансови потоци се генерира от нелегална търговия с горива, където зад законовата фасада се нанасят щети на държавния бюджет се укриват се акцизи, ДДС и т.н., каза Русев.

Според него институциите трябва да се замислят все повече за инвестиране в развиване на капацитет за финансови и документални разследвания. Освен това законовата фасада предполага съществуване в сивия сектор, където не винаги полицейските методи са достатъчни, смята Атанас Русев и добави, че тук трябва активно да се включат и останалите институции. /news.bg
CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612