Пловдивският апелативен съд гледа жалбата на Лазар Колев

Крими 19.02.2013 09:26

Делото ще се гледа от 14 ч. за втори път от този съд, след като беше върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане. Очаква се защитата на обвиняемия Лазар Колев да призове ключовия си свидетел - Ангел Атанасов, който е в затвора, но ще бъде изведен специално за делото. Адвокатите Марин и Димитър Марковски до последно пазеха самоличността му в тайна под предлог, че се той се страхувал за безопасността си. На предишното заседание на 29 януари съдът ги задължи да разкрият името му писмено до 4 февруари.


Марковски настояваха да бъде изслушан и още един свидетел, който бил в чужбина. Вероятно не са могли да го осигурят за делото днес, защото той не е посочен в списъка за призоваване. Владимир Славов-Иширковеца, пред когото Лазар Колев е признал за убийствата на сестрите Белнейски, също трябва да присъства в залата. Адвокатите Марковски твърдят, че той не е добросъвестен свидетел, и ще се опитат да го докажат с показанията на Ангел Атанасов.

С присъда на Окръжния съд в гр. Пазарджик, потвърдена от Пловдивския апелативен съд на подсъдимия Лазар Колев му е наложено наказание "доживотен затвор без замяна". Той е признат за виновен в това, че на 28.01.2006 год., с цел да бъдат прикрити други престъпления /изнасилване и блудство, за които също е признат за виновен/, при условията на опасен рецидив, с особена жестокост и по особено мъчителен начин, умишлено е умъртвил сестрите Росица и Христина Белнейски. Осъден е да заплати на родителите им обезщетение за претърпени морални вреди по 100 000 лв. за всяка от пострадалите – общо 400 000 лв.

На предното съдебно заседание бяха приети писмени доказателства и бяха разпитани четирима свидетели. Тъй като защитниците на подсъдимия не доведоха двама свидетели, поискани от тях, съдът им даде възможност това да бъде направено на следващото съдебно заседание, като ако и тогава не бъдат доведени, ще бъдат заличени от списъка със свидетели. Съдът даде възможност на защитата с писмена молба да посочи в срок до 4 февруари делата, поискани от тях, които да бъдат изискани и приложени като доказателства. За следващото съдебно заседание съдът призова отново и свидетелят Владимир Славов.

На 4 април 2012 г., по време на заседанието във ВКС, майката на двете сестри Фани Белнейска поиска делото да се върне за ново преразглеждане, "да се проверят отново всички неща". "За мен това не е цялата истина", каза тогава Фани Белнейска. Съпругът й също поиска ново преразглеждане с друг адвокат. Изказването им беше съвсем неочаквано, тъй като делото стигна до ВКС по жалба на адвокатите на Лазар Колев, които искаха оправдателна присъда или делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда.

На 10 юни 2011 г. Окръжният съд на Пазарджик призна 31- годишния Лазар Колев за виновен. Петчленен състав с председател съдия Ивета Парпулова го осъди на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Христина и Росица Белнейски.

Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване по сигнал на родителите им на 27 януари 2006 година. Оказа се, че момичетата са видени за последно живи на 28 януари 2006 година в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. След това следите им се губят. До 31 януари, когато телата им са намерени в местността "Грамадите" край Брацигово. Тогава новината за убийството им потресе цялата страна. Разследващите търсиха убиеца около две години безрезултатно. Пробивът дойде в края на 2008 година, когато експертите откриха следи от Лазар Колев под ноктите на Росица и във вагината на Христина. Тогава вече следовател по делото беше Веселин Мартински.

Три години по-късно, на 7 февруари 2011 г., съдът даде ход на делото срещу Лазар Колев - единственият подсъдим за жестокото убийство. В края на ноември 2011 година апелативните магистрати в Пловдив потвърдиха присъдата на Пазарджишкия окръжен съд "доживотен затвор без право на замяна" за Колев. Той е осъден да заплати на родителите на момичетата обезщетение от 400 000 лева. /pressadaily.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448