Платена глоба от 150 лв. и изтърпени стари наказания спасиха Явор Бахаров от затвор

Крими 05.07.2021 13:42 Снимка: ДНЕС+

Платена глоба от 150 лв. и изтърпени стари наказания спасиха Явор Бахаров от затвор

След седмица актьорът ще празнува 36-ия си рожден ден на свобода, но не е ясно дали с приятелката си Рая Пеева

След като полицай от Банско ме попита какво щеше да стане, ако бях ударил на тротоара 5-годишната му дъщеря, си подадох ръцете да ми сложат белезниците, разказва той

8 февруари, 2020 г. - зимният сезон в Банско е в разгара си. В града са командировани допълнителни екипи от полицаи, за да следят за реда и безопасността на туристите.

Патрулки сноват по най-натоварените улици, които водят към началната станция на кабинковия лифт. Точно там около 12,50 ч мицубиши се разминава в насрещната пътна лента с автопатрул.

Полицаите последвали колата и подали светлинен и звуков сигнал.
Водачът се оказва, че е актьорът Явор Бахаров. Екипиран е за каране на ски и е тръгнал към кабинковия лифт. На място е тестван с дрегер и са отчетени 1,30 промила в издишания въздух. Тестван е и за употреба на наркотични вещества - полученият резултат също е положителен за кокаин и канабис.

По-късно Бахаров разказва какво си е говорил с единия полицай. Започнал да се оправдава, оплаквал се, че ще му се провалят предстоящите участия в представления и снимки.

“Той каза, че е от Банско, дъщеря му е на 5 г., и ме попита какво щеше да стане, ако я бях ударил на тротоара. Тогава си подадох ръцете да ми сложат белезници. Защото наистина осъзнаваш, че това е белият кахър, който се случи. Каквото и да стане, каквото и да реши съдът, каквото и с мен да се случи, нищо не е чак толкова фатално, колкото да навредя на някого”, признава Бахаров.

Така той се озовава в ареста за 24 часа. По-късно във филиала на Спешна помощ дава кръв за изследване за алкохол. От заключението на изготвената химическа експертиза се установява, че към момента на деянието е бил с 1,42 промила концентрация.

Според справка на прокуратурата актьорът е осъждан с влезли в сила съдебни актове за престъпления от общ характер, освобождаван е от наказателна отговорност с налагане на глоба. Освен това е бил санкциониран с влезли в сила наказателни постановления и фишове за нарушения на Закона за движението по пътищата.

След 24-часов престой е освободен срещу 5000 лв. гаранция, намалена по-късно на 3000. На излизане от ареста Бахаров каза, че съжалява за неприятностите, които причинил на близките си.

20-ина дни по-късно прокуратурата внесе в съда в Разлог обвинителния акт. Адвокат Денислав Асенов предлага споразумение с условна присъда и включване на Явор във възпитателни програми за работа. Прокуратурата отказва споразумение.

Минават няколко съдебни заседания и през октомври излиза тежката присъда - затвор
Последното заседание на съда продължи рекордните 7 часа. Съдът в Разлог призна за виновен Явор Бахаров и го осъди на 1 година затвор при лек режим.

Актьорът няма право да шофира година и половина, трябва да плати и 500 лв. глоба. На това заседание адвокат Асенов е поискал съдът в Разлог да направи преюдициално запитване до Съда на ЕС за текстове в Наредбата за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и употреба на наркотици, защото противоречат на редица европейски регламенти. Съдията обаче отказа.

Заради това Бахаров чрез адвокатите си Асенов и Любомир Таков пусна жалба във ВАС за отмяна на 8 текста от наредбата от 2017 г. След това същото искане, но за отмяна на цялата наредба поиска и Кристиян Николов, обвинен в убийство при катастрофата на журналиста Милен Цветков.

“При шофиране след употреба на алкохол има различни референтни стойности - до 0,5 промила, от 0,5 до 1,2 и над 1,2 промила, когато се носи наказателна отговорност. При употребата на упойващи вещества няма такива стойности. Има и много празноти около това как наркотичните вещества влияят на всеки отделно.

Не е достатъчно само да се установят следи от наркотични вещества в кръвта на водача или в издишания от него въздух. Необходимо е поведението му да е повлияно от техния прием и това да се е отразило на възприятията и поведението му. Може действието на наркотика отдавна да е отминало и по никакъв начин да не се отразява”, твърди адвокат Асенов.  

В наредбата са изброени лабораториите за изследване на проби от кръв и урина, но се оказало, че нито една няма акредитация за тази си дейност от изпълнителната агенция “Българска служба по акредитация”.

“Компрометираността на взетите проби, съхранявани и изследвани от неакредитирани лаборатории, които служат като основа на обвинението, би довела до невалидност на предявеното обвинение, което може да се окачестви като правен нонсенс”, се казва в жалбата до ВАС, който през март нарочи първото заседание.

А ефективната присъда Бахаров обжалва пред окръжния съд в Благоевград, защото според адвокатите му “горният съд е по-мъдър”.
“Явор не е в условия на изпитателен срок и най-малко заради това не разбирам защо има ефективна, а не условна присъда. Какво ще се спечели от влизането в затвора на млад и талантлив актьор”, каза адвокат Асенов и предположи, че ефективната присъда е заради обществения интерес и известността на Бахаров.

Пред окръжния съд актьорът се разкая.

“Допуснах грешка - опасна и за обществото, и за мен. През тези 18 месеца преживях лични катаклизми, преосмислих поведението и светогледа си. Ще загърбя стария си живот и ще тръгна по нов с помощта на колеги и приятелката ми”, каза в последната си дума.

В съдебната зала стана ясно, че той е имал наказание пробация за хулиганство, което е изтърпяно в края на 2019 г. Прегледана бе и друга присъда от 27 юли 2016 г. Тогава сключил споразумение, одобрено от съда в Бургас, че на 20 юли около 2 ч в района на хотел край Созопол е шофирал с 1,39 промила алкохол. И тогава изразил съжаление и обещал повече да не се качва пиян зад волана. Наказанието му е било 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, 150 лв. глоба и да не шофира 9 месеца.

Адвокатите на актьора поискаха от благоевградските магистрати ефективната му присъда да стане условна, защото е реабилитиран - изпитателният срок по присъдата на бургаския съд е изтекъл около 7 месеца преди да бъде хванат пиян в Банско.
Пред въззивния съд прокуратурата също пледира за условно осъждане.

Не стана ясно обаче дали е платил глобата си от 150 лв. За да се изясни това, бе отложено последното заседание и бе изискана справка от НАП в София и от съда в Бургас. От нея се установи, че той е платил наложената му глоба и това категорично “изчисти” казуса и окончателната присъда на Бахаров стана 1 г. условно.

Така на 12 юли актьорът ще посрещне 36-ия си рожден ден на свобода. Не е ясно обаче дали това ще стане в компанията на приятелката му Рая Пеева, с която са заедно повече от 2 г. Дни преди да излезе решението на съда, се завъртя слух, че тя се е разделила с него.

Актьорът бил бесен, че водещият Николаос Цитиридис обръщал внимание на Рая. Това според колегите в “Преди обед” по bTV не било вярно.

“Не потвърждавам, че съм се разделила с Явор, но и не я отричам”, коментира Рая Пеева пред “България Днес”./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448