Оставиха в ареста обвиняема за притежаване на наркотични вещества и прекурсори

Крими 15.09.2020 17:14 Снимка: ДНЕС+

Оставиха в ареста обвиняема за притежаване на наркотични вещества и прекурсори

Въззивната инстанция остави в ареста обвиняема за притежание на наркотични вещества и прекурсори

Апелативен съд – Варна определи като целесъобразно задържането под стража на Елица П., обвинена за държане на високорискови наркотични вещества и  прекурсори.

            В жилище, обитавано от жената, са открити химически вещества и съоръжения със следи от метамфетамин, както и наркотик. Елица вече е осъждана за сходни престъпления. Деянията по настоящото производство са извършени в изпитателния 4-годишен срок, за който е било отложено изпълнението на наказание лишаване от свобода за 2 години затова, че е произвела метамфетамин с цел разпространение. На 7 септември Окръжният съд във Варна е постановил първоначалното задържане под стража на 45-годишната жена, но защитата й обжалва пред горната инстанция.

            Според Апелативната прокуратура, е открито голямо количество червен фосфор, който се включва в състава на веществата, необходими за производство на амфетамини. Намерените в жилището съоръжения за производство на наркотици могат да аргументират предположението за извършено престъпление.

            Защитата на Елица П. твърди, че най-тежката мярка за процесуална принуда не е обоснована, тъй като нито са налице достатъчно данни, че тя е извършител на деянието, нито – че може да се укрие или извърши престъпление. Обвиняемата помоли за определяне на парична гаранция.

            Съдебният състав отчете, че е мотивирано подозрението за съпричастие на обвиняемата. Това е видно от нейните обяснения и от протоколите от проведени претърсвания и изземвания. Опасността Елица да извърши престъпление въззивният съд извлича от предходната й съдимост – двукратно е осъждана, като по второто дело, приключило със споразумение, се е признала за виновна. Сегашните й действия са извършени в изпитателния срок именно на това споразумение, влязло в сила през декември миналата година.

            С тези мотиви втората инстанция прецени, че единствено мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемата в държане на прекурсори и наркотици Елица П. ще изпълни целите на закона.

            Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно и не подлежи на обжалване.

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286