Обвиниха шофьора на сръбския автобус за непредпазливост

Крими 15.08.2022 19:29 Снимка: ДНЕС+

Обвиниха шофьора на сръбския автобус за непредпазливост

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем шофьорът на сръбския автобус - Д.К., на 40 г., също гражданин на Република Сърбия, за катастрофата, която се случи вчера надвечер на автомагистрала "Тракия" на Стара Загора.

Обвинението е за нарушаване на правилата за движение по пътищата - чл. 20 от Закона за движение по пътищата - "водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват", и с това по непредпазливост причинил средни телесни повреди на повече от едно лице"

Конкретно обвинението е за причиняване на телесни повреди на 12 деца на възраст от 6 до 16 години и на двама възрастни - престъпление се квалифицира по чл.343, ал.3, б."а" вр. чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Д.К. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои да му бъде поискана мярка за постоянно задържане под стража.

Веднага след пътнотранспортното произшествие на място Д.К. е бил тестван с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества. Уредът е отчел нулеви резултати.

И в момента продължават действията по разследването под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора. Приобщават се писмени доказателства, назначават се експертизи.

Делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Припомняме, че по свидетелски показания шофьорът се е опитал да нагласи седалката до него по време на движение, затова и автобусът се е отклонил и е излязъл от лентата си на движение на 217 км. на АМ "Тракия". 28 души пострадаха при катастрофата, половината от тях леко, но 14 души се наложи да бъдат приети в болница. Две от децата вече се лекуват в Пирогов в тежко състояние, на един възрастен кракът му беше ампутиран.

По-леко ранените деца и възрастни бяха извозени до ГКПП Калотина, където ги поеха от сръбските медицински служби. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648