"Направо ги закопайте": Разказва шофьорът, в чийто камион загинаха 18 мигранти край Локорско

Крими 05.04.2024 12:23 Снимка: ДНЕС+

"Направо ги закопайте": Разказва шофьорът, в чийто камион загинаха 18 мигранти край Локорско

Атанас Атанасов от няколко дни е с по-лека мярка за неотклонение "домашен арест" и разказа за схемата

Шофьорът Атанас Атанасов, който от няколко дни е с по-лека мярка за неотклонение "домашен арест" след трагедията със задушилите се 18 нелегални мигранти в камион в Локорско, разказа пред bTV за схемите на трафик и за парите по веригата.

Заради случая на петима мъже бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, сред които и Атанасов. Той е подготвял укритията в камиона, който стоял паркиран пред дома му. Взел групата мигранти от точката на тръгване и шофирал във фаталния ден до крайната цел, която всъщност не била Локорско.

Мъжът признава, че това е пети курс с този камион, предишните четири минали гладко. Казва и че не го правел само за пари, а защото искал да помогне на хората да стигнат там, където ще живеят по-добре. Шофьорът бил вербуван да превозва мигранти месеци преди фаталния инцидент край Локорско. Организатор на трафика бил мъж от Асеновград, от когото Атанасов получавал първо локацията, от която да вземе групата, а след свършената работа - и парите.

Цената била твърда - по 100 евро на човек. Атанас наема и помощник - 22-годишният Християн Дунгаров. "20 карам - 2000 евро взимам, 30 карам - 3000 евро. Аз му давах на малкия 500 евро на курс. Когато хората са по-малко, тарифата е 500 евро на човек", разказва Атанасов.

Бизнесът вървял и организаторът на трафика купил камион от Търговище. Шофьорът изработил и монтирал тайници, където да крият мигрантите. Това станало в работилница до Бургас. "Само се монтират тези сандъци горе и това е. Те са облечени с дъски, нищо не се вижда, така е направено. Около 80 см са високи, към 2 метра широки и 3 метра дълги. Там по 20 души можеш да качиш без проблем. Те са качили 52-ма, аз не знаех", разказва Атанасов.

Така в утрото на 17 февруари близо до село Зидарово водачите, които според Атанасов говорели на турски, качили в камиона 52-ма мигрантии. И днес шофьорът е убеден, че това е причината за трагедията, защото укритията били тесни за толкова хора.

Тръгнали по магистралата по строго указан маршрут към София. Докато Атанасов шофирал, спътникът му Християн Дунгаров получавал указания по телефона, а организаторът държал връзка и с тях, и с мигрантите. След няколко часа написал, че затворените в камиона започват да се задушават.

"Като разбраха, че не са добре и нямат въздух, промениха точката на Локорско. Казаха, че е изгорял вентилаторът и нямат въздух. Аз отбих на едно място, отворих им. Накарах малкия да отвори капаците, за да влезе малко въздух. След това, като карахме, отново му написа - има няколко умрели, един или двама. Отивате на мястото, направо ги закопайте умрелите, другите да пътуват", разказва шофьорът.

Близо до Локорско Атанасов спрял и отворил камиона. "Като отворих, падна единият със запенена уста. Живите не знаеха къде се намират. Колкото имахме вода, им хвърлих. Казах на малкия - дай да изчезваме. Изчезнахме, защото знам ли дали нямат оръжие тези хора. В това състояние директно ще ме гръмне", разказва още шофьорът за ужаса с мигрантите. 

Мъжете избягали през нивата, а той се прибирал с автобус от София и после се предал в полицията в Бургас.

След случая "Локорско" на петима души бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Освен за нелегален трафик, Атанасов и Дунгаров са обвинени и за умишлено причиняване на смърт на повече от един човек, извършени в съучастие. 

Още по темата

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731