НАБЧ сезира прокуратурата за Тома Белев

Крими 10.07.2020 13:07 Снимка: ДНЕС+

НАБЧ сезира прокуратурата за Тома Белев

В журналистическо разследване се цитира участие на АПБ в проект на стойност 4 милиона 790 хиляди швейцарски франка

Национална асоциация „Българско Черноморие“ е сезирала Върховна прокуратура по повод публикации в медиите за евентуално завземане на Асоциация на Парковете в България (АПБ) от лицето Тома Белев. Сезирането е на базата на медийни разследвания и в сигнала на НАБЧ се иска Прокуратурата да извърши проверка по изнесената информация.

В медийните разследвания се твърди, че с незаконни действия е извършена промяна на Устава на организацията (АПБ) с цел оставане на Белев като председател на сдружението. Този факт според публикациите  е  доказан с  решения на Софийски градски и Апелативен съд . Те отменят събрание проведено през 2015 година, на което е извършена смяната на първоначалните учредители, които са държавните дирекции на осем природни парка с физически лица, приближени на Тома Белев. Журналистическото разследване показва, че тези действия са заради финансови и имотни облаги. В него се цитира участие на АПБ в проект на стойност 4 милиона 790 хиляди швейцарски франка, а закупените  имоти  от организацията били цели 20 стр. в Агенция по вписванията, пишат от асоциацията.

В сигнала се настоява, че ако изнесените в медиите факти се докажат, то Прокуратурата да се възползва от правомощията си и да поиска дерегистрацията на АПБ и заличаване на името й, както и виновните да понесат отговорността си съгласно закона.

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.16676
RON RON 10 4.04557
TRY TRY 10 2.34763
USD USD 1 1.64993