МВР: Жената в Русе е удушена, единият похитител бил с полицейска униформа

Крими 19.01.2022 14:44 Снимка: ДНЕС+

МВР: Жената в Русе е удушена, единият похитител бил с полицейска униформа

Убийците на Еранухи Пехливанян я следили цял месец преди да я отвлекат

Убитата Еранухи Пехливанян е удушена. Не бяхме намерили частите от трупа и затова не избързахме да информираме. Това съобщиха от полицията на брифинг пред медиите, провел се в Съдебната палата в Русе.

Припомняме, че Еранухи Пехливанян е собственичка на верига аптеки и съпруга на председателя на групата на ГЕРБ в Общинския съвет в Русе Бедрос Пехливанян.

Жената е умъртвена чрез задушаване, а на следващия ден са разчленили трупа й и са изхвърлили останките в р. Русенски лом.

Мотивът за убийството на Еранухи Пехливанян е изцяло користен, посочи окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Събрани са достатъчно доказателства за жестокото убийство. Единият от похитителите е бил облечен в полицейска униформа, информират от МВР. 

Снощи са намерени части от убитата жена.

Началото на разследването е поставено на 14 януари тази година, когато е подаден сигнал за изчезването на жената. Ръководствата на Областната дирекция на МВР и на Окръжната прокуратура са били ангажирани със случая.

"Става дума за двама извършители на престъплението, които са обвинени за отвличане, грабеж на пари в големи размери и за умишлено убийство, с цел прикриване на тези престъпления", добавиха разследващите. 

Двамата извършители на престъплението са обвинени за отвличане, грабеж на пари в големи размери - 65 000 в левове и в евро, и умишлено убийство, с цел прикриване на първите две престъпления.

"Разчитахме на това, че тази информация ще остане служебна за нас, за да можем да извършим следствени действия.

На 11 януари жената е била похитена от двама души, които са я следили повече от месец и са установили навиците й от ежедневието. Те са знаели, че разполага с финансови възможности и носи със себе си големи суми пари в брой. Привечер тя е излязла от една от аптеките и е носила със себе си 20 000 лв. Била е сама и се е насочила към автомобила си, паркиран на обществен паркинг до сградата на НАП в Русе.

Единият от похитителите е бил облечен в полицейска униформа и е поискал личната карта на жертвата, за да извърши мнима проверка, влязъл е в автомобила й, след което е определял посоката на движение на колата.

Другият обвиняем се е движел зад тях с друга кола. На жената са били поставени белезници. Тя е преместена от нейната кола в автомобила на втория извършител. Сумата от 20 000 лв. е била отнета.

Двамата извършители са разбрали, че има големи суми пари и в дома на жената. След отвличането тя е била отведена в дома й, като двамата са взели от там и сумата от 45 000 лв. и в евро. Тогава двамата са решили да извършат умишлено убийство, за да прикрият следите си", казаха  на брифинга в Русе.

След това двамата мъже решили да я умъртвят, за да прикрият отвличането и грабежа на парите. Причината е, че жената ги видяла отблизо, чула гласовете им и така можело да бъдат посочени и разпознати.

С колата я откарали в покрайнините на Русе, близо до река Русенски Лом, където я удушили. На следващия ден, за да прикрият следите от престъплението, изхвърлили частите от трупа в река Русенски Лом, в покрайнините на село, което се намира на около 30 км от Русе.

"Снощи организирахме претърсване в района и с помощта на водолази бе обходено мястото, където те ни посочиха, че са изхвърлили частите на трупа. Намерихме част от тях. Претърсването на района от водолази продължава и днес", обясни Георгиев.

Властите подчертаха, че двамата извършители са били притеснени от това, че жертвата ги е видяла и е чула гласовете им, както и това, че е видяла автомобила им.

Вчера единият от обвиняемите е бил разпитан от прокурори и той сам е разкрил мястото - къде точно са изхвърлени останките на жената, а именно - в р. Русенски Лом.

Двамата обвиняеми са задържани три дни след жестокото деяние. Единият от тях е безработен, а другият се занимава с иманярство.

По нареждане на главния прокурор Иван Гешев, поради високата степен на организираност в действията на двамата извършители на престъплението, Върховната касационна прокуратура също ще наблюдава случая.

Профилът на обвиняемите

Двамата мъже, които удушиха Еранухи Пехливанян, са от Русе. Познавали са семейство Пехливанян, съобщи прокурор Георги Георгиев.

Единият е Г.А.В., роден през 1972 година, от арменски произход. Регистриран е в полицията за бракониерски лов и иманярство.

Вторият обвиняем е с инициали М.С.М. и е роден през 1966 година. Има присъда от 1993 г. за документна измама, когато като служител на митницата подпомогнал друг човек да се сдобие с парична сума в големи размери чрез пренасяне на стоки.

И двамата са безработни. Познавали се от четири-пет години, имали си доверие и разчитали един на друг.
Веднага след престъплението мъжете си поделили парите. Единият от тях погасил бързи кредити в размер на 16 000 лева към няколко фирми, които му ги били отпуснали. В понеделник сутринта имали желанието да пътуват извън Русе, за да може единият да си купи кола, но били арестувани, предаде БТА.

Част от парите били намерени от разследващите, както и полицейската униформа, използвана от единия мъж.
"Изключително брутално е тяхното отношение към жертвата на престъплението", заяви Георгиев, който сподели още факти от разследването.

В желанието си по-бързо да преместят жертвата от единия автомобил в другия, луксозната кола на жената останала почти по средата на улица в града. Автомобилът пречел на движението на останалите превозни средства.
По разпореждане на двамата мъже жертвата разговаряла и по телефона със съпруга си, като настоявала той да не я търси, защото е изморена и ще си почива.

Граждани спукали гумите на изоставената на улицата кола на жертвата

Прокурор Георги Георгиев обясни, че оставеният автомобил на улицата явно е подразнил хората, които живеят в района, като те спукали три от гумите на колата - и то по няколко пъти всяка.

Той заяви, че е добре при подобни нарушения гражданите да не се саморазправят, а да подават сигнали в полицията.

"Ако ние имахме сигнал, че този автомобил е оставен по този начин там и трябва да бъде преместен, щяхме да намерим по-бързо хората, които са негови собственици, щяхме да започнем по-рано разследването и може би щяхме да предотвратим част от нещата, които са се случили с жертвата и с трупа й. Това ни обърка в началото. Насочи ни да работим и по други версии - че спуканите гуми на колата имат връзка по някакъв начин с придвижването на жертвата в града. Оказа се, че са били спукани от хора, които нямат нищо общо със случая.

Заради липсата на този сигнал, заради сигналите, които жертвата е подавала към близките, ние се включихме три дни по-късно, след като тя вече е била в неизвестност", обясни прокурор Георгиев.

Директорът на областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Мирослав Дамянов каза, че в резултат на неуморния и денонощен труд на служителите, извършителите са били задържани за три дни.

"Извърши се огромен обем от работа. Използван бе сериозен човешки ресурс от МВР", обясни Дамянов.

Прокуратурата ще поиска съдът да остави за постоянно в ареста двамата обвиняеми./БТА

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648