Митничари спипаха над 61 000 цигари, скрити в издълбани самуни хляб (СНИМКИ)

Крими 29.04.2024 13:54 Снимка: ДНЕС+

Митничари спипаха над 61 000 цигари, скрити в издълбани самуни хляб (СНИМКИ)

Те са открити и задържани от служители от отдел "Борба с наркотрафика" в района на Дунав мост при Видин

61 160 къса (3058 кутии) цигари, скрити в хляб, задържаха митнически служители от отдел "Борба с наркотрафика" в района на Дунав мост при Видин.

На 25 април митничарите извършват проверка на излизащ от страната товарен микробус, който превозва хляб според представените транспортни документи. Микробусът е сканиран с рентген и са набелязани подозрителни зони с различна плътност.

При последвалата физическа проверка митническите служители откриват в шест от касетите, че в самуните хляб са скрити стекове с цигари. Тютюневите изделия са с български акцизен бандерол и са били укрити, след като вътрешността на хляба е била предварително издълбана.

Снимка: Агенция Митници

Акцизните стоки са задържани. На водача е съставен акт за установяване на административно нарушение, съобщават от Агенция Митници.

Цигарите с български бандерол могат да се продават единствено на територията на страната, допълват оттам. При преноса им през граница над лимита за лична употреба, който в рамките на ЕС е четири стека, следва да се предоставят акцизни документи, дори когато превозваните цигари са облепени с валиден български бандерол. Поради това нарушителите използват различни способи на укритие в опит да превозят тютюневите изделия без документи и да ги реализират на нелегалния пазар в Западна Европа, където цените на цигарите са по-високи.

Освен между различни видове стока, най-изобретателните нарушители използват за укритие кутии с хранителни продукти за хора и животни, например кутии с вафли или бисквити, сокове, кафе, консерви и чували с кучешка храна и други. На пръв поглед опаковките изглеждат като фабрично запечатани, за да не привличат вниманието на митническите служители. Друг способ, използван и в случая е, цигарите да са укрити само в част от стоката, а останалите продукти да са редовни.

За да ускорят проверките и да огледат целият обем от превозваната стока митническите служители използват сканиране с рентген, което позволява бързо да се отсеят редовните превози от тези, за които има съмнение, че превозват укрити нелегални стоки.

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955