Мая отстрани “усмихнатото момче от народа”, чийто имунитет Гешев взе за купуване на гласове (Обзор)

Крими 08.07.2021 10:06 Снимка: ДНЕС+

Мая отстрани “усмихнатото момче от народа”, чийто имунитет Гешев взе за купуване на гласове (Обзор)

В Смолян арестуван мъж, опитал да продаде 100 гласа на партията на Васил Божков, а в Момчилград лесничей плашил избиратели, че ще останат без дърва

Четвъртият в листата в Бургас на “Изправи се! Мутри, вън!” Цветелин Георгиев “дал имотни облаги на четирима”, за да гласуват, според главния прокурор

“Усмихнатото момче от народа”, както сам се рекламираше допреди часове кандидат-депутатът от “Изправи се! Мутри, вън!” Цветелин Георгиев, бе отстранен от Мая Манолова.

Това се случи почти светкавично, след като главният прокурор Иван Гешев поиска от Централната избирателна комисия имунитета на 39-годишния атрактивен жител на Созопол. На 11 юли щяха да бъдат вторите избори на Цветелин като част от отбора на “Изправи се! Мутри, вън!”. На 4 април той успя да събере 19 гласа в бургаската листа на Мая Манолова. Лично водачът там Живко Табаков обяви, че Цветелин Геооргиев е бил отстранен

Срещу него е образувано досъдебно производство, според което на 29 юни Георгиев е дал на 4 лица имотна облага, за да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите в полза на определен кандидат и коалиция. Засега не е ясно дали Георгиев е агитирал преференциален вот за себе си, или за друг от листата на партията, която на миналите избори вкара двама депутати от Бургас.

Цветелин Георгиев се е определил като бизнесмен в листата на Манолова в Бургас. Според запознати се занимавал с продажба на царевица, отскоро въртял и такси. Преди време като по-млад изкарал 3 години гурбет в чужбина и след завръщането си отворил заведението “Черно и бяло” в Созопол. Баща е на двама сина.

Цветелин Георгиев е 4-и в листата на партията на Мая Манолова. След скандала той не вдигаше мобилния си телефон за коментар. Според негови съпартийци вечерта срещу сряда бил на предизборна среща в созополското с. Атия, където се самоопределил като усмихнатото момче от народа. След изявлението на главния прокурор обаче отменил всичките си предизборни срещи.

“Ще окажа пълно съдействие на органите на реда и прокуратурата за установяването на истината. В листата в Бургас случаят се изяснява. Цветелин Георгиев твърди, че няма съпричастност към никакви практики, нарушаващи върховенството на закона! От този момент нататък Георгиев е отстранен от листата, за да се изясни цялата истина и да не се възпрепятства разследването. За напускането си Георгиев ще подаде надлежните документи. За нас върховенството на закона е основна ценност и всяко негово нарушение, независимо от кого, смятаме за крайно неприемливо, излезе с изявление по случая Табаков във фейсбук страницата си.

Цветелин Георгиев е в партията на Манолова от февруари. Преди това на местните избори влезе в Общинския съвет на Созопол от лисатата на СДС. В “Изправи се! Мутри вън!” е назначен за общински координатор в морския град. След преминаването му при Манолова сините веднага се разграничиха от него и обявиха, че не е бил член на СДС, а влязъл в местния парламент от гражданската квота.

“По какви подбуди и причини е предпочел да влезне в партия, и то просто не дясна, ами откровено лява формация, като тази на Мая Манолова, си е лично негов избор. Уведомил е местната структура за това свое решение. Ние сме демократична партия. Все пак – негов е изборът, но СДС категорично се разграничава от действията и от избора му. Няма как ние да подкрепим такова решение - дали си е заслужавало десните избиратели, които е представлявал, на последните избори, сега да го защитават на предстоящите, формацията на Манолова си е негов избор. Оставяме на съвестта му всички негови последващи действия”, коментира през зимата регионалният координатор на СДС за Югоизточна България Дончо Златев.

Дни преди поредните предсрочни избори прокуратурата и МВР засилиха активността си.

В Смолян е арестуван мъж, опитал да продаде 100 гласа на Васил Божков

32-годишният мъж от града е задържан във връзка с търговия с гласове при акция в кв. “Каптажа”. “При проверка у него е открит лист с имена на хора. Образувано е досъдебно производство за престъпление против политическите права на гражданите”, каза окръжният прокурор Недко Симов.

“Арестът е след сигнал, че мъжът предлага около 100 гласа срещу заплащане, за да подкрепят дадена партия”, обясни шефът на Областната дирекция старши комисар Николай Димов. Прокуратурата и полицията не казват името на дилъра и съответната партия. Задържаният е от ромската махала в Смолян.

Сигнала за предлагането на гласове е подал Анастас Караджов - водач на листата “Българско лято” в Смолянска област. Задържаният дилър му предложил да осигури съответните гласове срещу определена сума пари.

Нелегалният търговец има три деца. Той е с чисто криминално досие. Според роднините му е подведен от политик и е набеден, а не е инициатор на организирането на продажбата.

За изборите на 11 юли това е първото разследване за търговия с вот в област Смолян.

В Момчилград лесничей плашил, че ще останат без дърва за огрев

71-годишен е бил задържан от полицията в Момчилград за упражняване на натиск върху граждани да гласуват за политическа партия.

По неофициална информация той е лесничей, който е на държавна служба. Изнудвал жители на селата, че ако не гласуват правилно, ще останат бед дърва за огрев през зимата.

Полицията в Кърджали задържа и брокер на гласове в града. В ареста попадна 47-годишен, в чието жилище са открити списъци с около 600 имена, които трябвало да гласуват за две партии.

Полицията в Хасково пък проверява необичайно висок брой заявления за гласуване на хора с физически увреждания в подвижни избирателни секции в две общини в областта - Стамболово и Минерални бани. Това съобщи шефът на ОД на МВР - Хасково, Венцислав Кирчев.

Те са общо 798, което е два пъти повече в сравнение с изборите на 4 април. Част от хората, от чието име са подадени заявления, са в чужбина. В други случаи става дума за медицински бележки, които не са от ТЕЛК или НЕЛК и са за болести като високо кръвно или диабет например, които не са пречка избирателят да иде до урната, добави Кирчев.

Крайната цел била да се гласува с хартиена бюлетина. Кирчев посочи, че случаите вече са докладвани на прокуратурата. За тази изборна измама съобщи още в понеделник Бойко Рашков.

В полицията има и оперативна информация, че определена политическа формация готви блокада на ГКПП Капитан Андреево в деня на вота тази неделя. В разследванията за купуване на гласове са попаднали и кандидати за депутати.

В Етрополе пък съдът остави в ареста мъж, задържан в неделя за търговия с изборните права на гражданите.

“Изправи се.БГ”: Цветелин Георгиев напусна листата в Бургас

Във връзка с искането на прокуратурата за отнемането на имунитет на лице с инициали Ц.Г. и със запитванията на медии за такова лице в листата на “Изправи се! Мутри вън!” в Бургас информираме, че водачът на листата ни в Бургас Живко Табаков ще окаже пълно съдействие на органите на реда и прокуратурата за установяването на истината.

Това обявиха от коалицията “Изправи се! Мутри вън!” в официална позиция на фейсбук страницата на Гражданската платформа “Изправи се.БГ” с председател Мая Манолова.

В листата в Бургас случаят се изяснява. Цветелин Георгиев твърди, че няма съпричастност към никакви практики, нарушаващи върховенството на закона. От този момент нататък Георгиев е отстранен от листата, за да се изясни цялата истина и да не се възпрепятства разследването, пише в позицията.

За напускането си днес Георгиев ще подаде надлежните документи. За нас върховенството на закона е основна ценност и всяко негово нарушение, независимо от кого, смятаме за крайно неприемливо, категорични са от “Изправи се.БГ”. /24 часа

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448