Какво трябва да знаем за телефонните измами и как да се предпазим

Крими 08.09.2023 13:53 Снимка: ДНЕС+

Какво трябва да знаем за телефонните измами и как да се предпазим

През последните дни в полицейската статистика са регистрирани две реализирани телефонни измами, а са установени и множество случаи на опити за измами, съобщиха от МВР.

Акцентираме вниманието върху някои от характерните белези на този вид престъпления с цел предприемането на необходимите мерки, за да не ставате жертва на престъпни посегателства.

Извършителите на телефонни измами действат в престъпни групи от няколко лица, като всяко от тях има конкретна задача в осъществяването на деянието.

Първоначалният контакт с жертвите си авторите на измамите осъществяват посредством телефонни разговори към мобилните или домашни стационарни телефони на жертвите.

В повечето от случаите посърпевшите са избирани на случаен принцип. Много често извършителите ползват телефонен указател на конкретно селище в страната.

При водените разговори измамниците успяват да установят допълнителна информация като: името на събеседника, неговата трудова ангажираност.


В контекста на разговора, потърпевшият може да се самозаблуди, защото питайки събеседникът си дали е негов приятел от близкото минало или далечен роднина, го назовава по личното име и така дава възможност на извършителя да продължи разговора представяйки се именно за това лице.

Най-разпространени сценарии за извършване на телефонни измами:

- при провеждане на полицейска операция по задържане на телефонни измамници се търси съдействие и пари

- под предлог “реализиран пътен инцидент от близък роднина с починал човек или малко дете” - извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки възбуждат у тях представата, че разговарят със свой роднина

Извършителите се представят като полицаи, прокурори или следователи и обясняват, че роднината е направил пътен инцидент, в следствие на което е пострадал/починал човек и спешно са необходими пари за освобождаване на близкия човек.

От МВР напомнят - по никакъв повод не давайте пари на непознати. В случай на получено телефонно обаждане с искане да предоставите пари, опитайте веднага да се свържете със своите близки или сигнализирайте на тел. 112.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482