Изнудвач от Луковит отива на съд, карал мъж да проси, биел го и го заплашвал

Крими 20.01.2023 16:14 Снимка: ДНЕС+

Изнудвач от Луковит отива на съд, карал мъж да проси, биел го и го заплашвал

Районна прокуратура - Ловеч внесе в Районен съд - Луковит обвинителен акт срещу 37-годишен обвиняем, изнудвал и скрил документи на мъж, с цел да набави за себе си имотна облага.

Обвинението срещу Т. Й. е за това, че три месеца през 2021 г., употребявайки сила и заплахи държал принудително И. Г. в дома си в Луковит. Обвиняемият оставял мъжа да спи навън, карал го да вози него и семейството му с автомобила им из страна, да проси пари в негова полза, както и да му даде 100 лева от социалната помощ, която получава.

Т. Й. е предаден на съд и за това, че скрил документите на И. Г. - лична карта и шофьорска книжка, за да го държи в подчинение. Престъпленията са квалифицирани по чл.214 ал.1вр.чл.26 ал.1 и по чл.319 ал.1 вр.чл.26 ал.1 от НК.

В хода на досъдебното производство е установено, че пострадалият срещнал обвиняемия и съпругата му през лятото на 2021 г. в селото в което живеел. Т. Й. му предложил да им стане шофьор и да живее при тях, като обещал да му дава 20 лв. на ден и кутия цигари. Пострадалият мъж тръгнал с тях, без да уведоми близките си. Когато пристигнали в Луковит, обвиняемият прибрал документите на И. Г. и го заставил да живее в дома му, като нощува на двора. Давал му само по един кренвирш или наденица на ден. Искал да вози него и семейството му из цялата страна. В градовете го карал да проси пред големите вериги магазини, след което му взимал парите. Не му давал да се прибере в дома си, посягал да го бие и го заплашвал. Насила му взел месечната социална помощ от 100 лв, която получавал и настоявал И. Г. да му прехвърли собствеността на къщата си. След като бил обявен за издирване от близките му, И. Г. бил открит, когато конвоиран от обвиняемия, трябвало да подаде документи за социална помощ.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957