Изет, помел пешеходец в Пловдив: Исках да му помогна, но ме нападнаха с колове

Крими 01.02.2023 15:37 Снимка: ДНЕС+

Изет, помел пешеходец в Пловдив: Исках да му помогна, но ме нападнаха с колове

Петелов избягал от местопроизшествието и дори сменил автомобила, заловен е в Гоце Делчев

Казаха ми: Бягай, че се задава тълпа с камъни и колове. Иначе исках да помогна и да окажа първа помощ но пострадалия, но ни попречиха.

Това разказа пред Пловдивския окръжен съд 32-годишният Изет Петелов, обвинен, че по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходеца Киро Атанасов.

Инцидентът  станал около 8,45 ч. на 28 януари. Според прокуратурата Петелов е доставял картофи на ул. “Шумен” в квартал “Столипиново” и докато карал буса си назад, е прегазил 59-годишен пешеходец. Шофьорът избягал от местопрестъплението, а пострадалият часове по-късно е починал в болница. Изет Петелов е хванат по-късно същия ден в Гоце Делчев.

“Ако се е страхувал от саморазправа, защо е напуснал града? Можел е да се отдалечи от мястото на произшествието, да се обади на 112 и да изчака, за да дойдат полицаите”, възрази прокурор Илияна Джубелиева. Тя посочи, че в миналото водачът има много нарушения на пътя. По време на пътуването Петелов дори е сменил автомобила, с който пътувал.

Адвокатът на подсъдимия пък твърди, че клиентът му не е искал да избяга. След като ударил Атанасов, той и братовчед му Сергей Карагьозов слезли от буса, за да проверят как е пострадалият. Двамата застанали до него, когато Петелов усетил удар в главата, а след това и в тялото. Карагьозов също бил ударен.

“Сергей му казал да бягат, защото се задавала тълпа с камъни и дървета. Затова са се махнали. Ако не си бяха тръгнали, убеден съм, сега щяхме да имаме 3 жертви”, заяви адвокат Петрелийски. Поясни, че докато се прибирал към село Огняново, където живее обвиняемият, получил обаждане по телефона от жители на “Столипиново” и по тази причина не вдигнал, когато му звъняло от полицията.

Защитникът обясни и смяната на превозното средство. Бусът бил натоварен със стока, освен това вече бил познат на хората от “Столипиново”, затова Петелов искал да вземе колата на братовчед си, с която по-бързо и спокойно да стигне до Пловдив.

Въпреки доводите на адвоката, представените фишове от център за спешна помощ и чистото криминално минало на обвиняемия, съдия Цветков остави Изет Петелов с най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”.

“Щом сте искали да се предадете, имали сте 150 километра да го направите. Защо не сте минали през някое от Районните управления в Пловдив”, попита магистратът. След като съдебната охрана изведе Изет Петелов от залата, съдия Цветков каза на адвоката и прокурора, че никога не му е било по-трудно да определи мярка за неотклонение./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648