Иван Гешев за списъка с „Вредители за унищожение“: Мафията се бори срещу държавата

Крими 16.03.2023 13:15 Снимка: ДНЕС+

Иван Гешев за списъка с „Вредители за унищожение“: Мафията се бори срещу държавата

Няма да позволя да бъдат заплашвани магистрати

„Тук съм защото като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите на народа, но и на магистрати, следователи, прокурори и служители да бъдат заплашвани от престъпни групи. Мафията - симбиозата между криминални авторитети осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората. Това не го казвам аз вече, това го казват доказателствата, които ще видите. Това каза главният прокурор Иван Гешев на пресконференция в Националната следствена служба (НСлС) след информацията за разследване на престъпна група, при котяо е открит списък със заплашвани магистрати.  

Илияна Кирилова, административен ръководител на СГП, заяви, че ръководството на СГП ще окаже пълно съдействие на магистратите, следователите и прокурорите, които към момента чувстват, че към тях е отправена заплаха върху живота и тяхното здраве.

Обвинени са две лица.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че на 7 март по досъдебното производство са претърсени адреси. Намерени и иззети са пластмасови контейнери, за които е установено, че съдържат кокаин, както и лист със списък на съдии, прокурори и следователи от закрити съдебни структури, а също и за длъжностите, които заемат сега. Намерени са и множество банкноти.

Едното лице е напуснало страната, а другото е било задържано.

По време на разследването са отправени заплахи за живота на магистрат, който впоследствие си е направил отвод.

При претърсване на жилището на друг обвиняем с инициали Г.Д. също са намерени и иззети наркотични вещества и банкноти с номинал 50 100 евро. Намерен и иззет черен найлонов плик, който съдържа бял лист с текст на английски, един с текст на български, както и 2 флаш-памети. При обиските е открита и кореспонденция, в която се споменава фамилията на главния прокурор Иван Гешев, която беше представена пред медиите.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648