Инфлацията намали с 400 000 лева гаранцията на Маринела Арабаджиева

Крими 22.06.2022 17:55 Снимка: ДНЕС+

Инфлацията намали с 400 000 лева гаранцията на Маринела Арабаджиева

Разпитани са малка част от свидетелите след 93 заседания за 2 г. и половина по делото срещу нея и съпруга ѝ Ветко

Инфлацията и увеличените разходи на домакинствата - това е един от мотивите, с които бизнес дамата Маринела Арабаджиева е поискала намаляване на паричната гаранция по делото срещу нея, съпруга ѝ Ветко и още 6-има души, подсъдими за данъчни престъпления и пране на пари.

Това става ясно от определение на Апелативния специализиран наказателен съд като втора инстанция, пише „24 часа”. Първата е решила, че внесените вече по половин милион лева за свободата на Арабаджиева и съпруга ѝ са много, и е намалила сумите до 100 хил. В края на миналата седмица Маринела Арабаджиева е поискала още по-малка гаранция пред втората инстанция.

Там е посочено, че освен инфлацията и увеличените разходи на домакинствата тя е с чисто съдебно минало, работи, има ангажименти със семейството си и безупречно поведение по делото срещу нея. Макар и намалена с 400 000 лв.,гаранцията пак е прекомерна и надвишава обичайната за съдебната практика, посочва адвокат Ина Лулчева, която я защитава. Ветко Арабаджиев не е обжалвал намаляването на гаранцията до 100 хил. лева. Апелативният специализиран наказателен съд обаче отменя определението на първата инстанция и подсъдимите по делото остават със същите гаранции.

Акцията на Специализираната прокуратура срещу семейство Арабаджиеви започна на 31 август 2018 г. Тогава бяха арестувани синът им Вълчо, управители на фирмите им и счетоводители. Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха в чужбина и ги обявиха за издирване с Интерпол. Бяха задържани на 7 март 2019 г. в къщата на Георги Семерджиев - Жоро Шопа до Барселона. Той е един от най-близките приятели на Евелин Банев-Брендо. След като ги екстрадираха у нас, Ветко и Маринела Арабаджиеви дълго лежаха в ареста. Освободиха ги първо под домашен арест заради влошено здравословно състояние, а след това с парични гаранции от половин милион.

Делото срещу тях започна през декември 2019 г. и още не е приключило. По него са проведени 93 заседания, а от определението на съда по мерките за неотклонение става ясно, че са разпитани незначителен брой свидетели. Причината е фактическата и правна сложност на делото, посочва съдът.

Обвиненията срещу фамилията са за периода от 2013 до края на август 2018 г. Те са за организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари. Едно от тях е за неплащане на данъци в размер на 813 хил. лв.

Според прокуратурата те двамата заедно с Фиданка Стойчева (член на съвета на директорите на “Виктория корпорейшън груп”) са избегнали плащането и на 606 хил. лв. за различни данъчни периоди. Ветко и Маринела Арабаджиеви са изпрали според обвинителния акт сумата от 7,3 млн. лв., за която се твърди, че е получена от държавния бюджет с документи с невярно съдържание.

Отделно те двамата, синът им Вълчо и счетоводителките Ромелия Кирилова и Елена Караянева са обвинени за пране на 5,4 млн. лв., намерени в брой в офисите на Вълчо Арабаджиев.

Делото срещу Арабаджиеви и служителите им е едно от тези, които ще продължат в Софийския градски съд след закриването на специализираното правосъдие.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648