И Борисов ще бъде разпитан по разследването срещу секретаря на президента

Крими 06.07.2020 11:32 Снимка: ДНЕС+

И Борисов ще бъде разпитан по разследването срещу секретаря на президента

Премиерът Бойко Борисов ще бъде разпитан по разследването за престъпно сдружение с цел търговия с влияние, което се води срещу секретаря на президента Пламен Узунов. Борисов е призован в качеството му на свидетел утре, съобщават от прокуратурата.

Заключението от изготвената компютърно-техническа експертиза на иззети по делото веществени доказателства е обект на задълбочен анализ. С оглед изясняване на обективната истина по досъдебното производство се провеждат множество разпити на свидетели и се приобщават документи, относими към предмета на разследването, допълват от прокуратурата.

Показания ще дават и Пламен Нунев, народен представител, областен координатор на ПП ГЕРБ в гр. Русе и Росен Даскалов, бивш общински ръководител на ПП ГЕРБ гр. Русе.

Президентският съветник Пламен Узунов стана обект на разследване, след като името му се появи по делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков. В иззети телефони разследващите се натъкнали на чатове между двамата. От комуникация между се вижда обсъждане на имена за посланици. Бобоков е посочил двама дипломати – един за Алжир и един за Нигерия. Те са Румен Петров и Жоро Кираджиев. Румен Петров ръководи мисията в Алжир.

Междувременно Върховният административен съд /ВАС/ започва вътрешна проверка във връзка комуникация между двамата, при която е установено, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение на ВАС.

Миналата седмица Узунов за пореден път беше на разпит, след като се оказа, че е дал грешни кодове за два от трите телефона, които е предал на прокуратурата./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.19645
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.16845
USD USD 1 1.60868