ГДБОП отчита ръст на киберпрестъпленията у нас

Крими 11.09.2023 14:01 Снимка: ДНЕС+

ГДБОП отчита ръст на киберпрестъпленията у нас

Наблюдава се увеличаване на компютърните престъпления в България. Това заяви шефът на дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП Владимир Димитров на международен форум относно киберпрестъпностт, съобщава БНТ.

Той поясни, че най-често става въпрос за фишинг атаки с фалшиви айбанове, инвестиционни измами, предлагащи бързи печалби чрез вложения в различни по вид фалшиви проекти, а също и измами чрез сайтове за покупка на автомобили.

Относно последната хакерска атака, при която бяха откраднати 12 млн. лева от българска фирма, Димитров посочи, че става въпрос за нигерийски престъпни групи, специализирани в този тип киберпосегателства.

Национален приоритет е борбата с киберпрестъпността, подчерта на свой ред директорът на ГДБОП Явор Серафимов.

По негови думи компрометирането на междуфирмената кореспонденция чрез фалшиви айбани е най-честото престъпление с огромни щети. На всеки четири дни български фирми стават жертва на подобна схема.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев заяви, че противодействието на киберпрестъпността е сред приоритети на МВР. За целта се инвестира в експерти, повишаване на тяхната квалификация и техническо обезпечаване.

Той бе категоричен, бе без координирано международни сътрудничество няма как адекватно са се отговори на киберзаплахите.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648