Двама от тримата арестувани висши антимафиоти остават в ареста

Крими 29.06.2020 08:15 Снимка: ДНЕС+

Двама от тримата арестувани висши антимафиоти остават в ареста

Двама от тримата арестувани висши антимафиоти остават в ареста, реши Спецсъдът при разглеждане на мярката за неотклонение на арестуваните служители на ГДБОП. Информацията е на Нова телевизия.

Според съда има опасност Цветан Панков и Кирил Ванков от ГДБОП да извършат престъпления навън и за това трябва сега да останат в ареста. Обвиняемата Василена Фикирийска остава без мярка, защото според съда нямала отношение към групата.

Припомняме, днес в Спецсъда бе гледана мярката за неотклонение на висши антимафиоти като имената им бяха публично оповестени. Според държавното обвинение били членове на организирана престъпна група.

Според адвокат Илиян Василев това дело е сигнал към служителите в ГДБОП е по-добре да си почиват, да не работят. Обвинението е, че т началото на 2017 г. е действала организирана престъпна група (ОПГ) в Главна дирекция "Борба с организирана престъпност" (ГДБОП), която изнудвала хора от криминалния контингент.

Според прокуратурата, подкупите стигали до Цветан Панков чрез свидетел. Според прокуратурата наркопласьори плащали на обвиняемите Панков и Ванков, за да няма акции срещу тях, а срещу конкурентите им.

По-рано пред съда Цветан Панков заяви, че са искали по-лека мярка за неотклонение от задържане под стража. Защитата му заяви, че той има множество отличия, а срещу него и колегите му свидетелстват престъпници. Мъжът е с високо кръвно.

Кирил Ванков заяви, че много от свидетелите са му "изключително ядосани", защото са били задържани при операция под негово ръководство. "Не позволявайте на организираната престъпност да се разправя с тези, които им създават проблеми", каза още той.

Обвиняемата Василена Фикирийска е сочена от прокуратурата за интимна приятелка на Панков. Тя заяви, че не разбира как е участвала в схемата, а според защитата й е обвиняема само, за да има обвинение за организираната престъпна група, в която по закон трябва да участват повече от двама души.

Тримата обвиняеми в днешното гледане на мерките за неотклонение поискаха по-лека мярка./NOVA

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448