Демерджиев: Цената на един глас расте, в тези избори варира между 50 и 100 лв. (ВИДЕО)

Крими 30.09.2022 14:45 Снимка: ДНЕС+

Демерджиев: Цената на един глас расте, в тези избори варира между 50 и 100 лв. (ВИДЕО)

"Цената на един глас расте, в тези избори варира обикновено между 50 и 100 лева. Вероятно тенденции за намаляване на избирателната активност, водят до повишаване на цената на гласовете. Работихме с криминалния контингент, засилихме натиска върху него и така ограничихме работата им по купуване на гласове. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг.

"Свикахме национално съвещание, открихме недобра работа с оперативна информация, информатори, със СРС. Тя бе подценена и бих казал занемарена в някои областни дирекции. Засилихме интензитета", каза той. И обясни, че няма контингент за купуване на гласове, това са хора, които се занимават с каналджийство, с наркотрафик и други престъпления.

"Вярвам, че успяхме да обезпечим занижена активност за купуване на гласове за изборите. По-малко са сигналите от предните избори", посочи той. И даде пример за един сигнал, който показвал доверието в МВР. "ГЕРБ подадоха сигнал срещу ДПС", посочи министърът. "Това не го очаквахме", каза още той.

Засилен беше корпоративният вот - дали от частни фирми, или общини, отбеляза Демерджиев. И даде пример, че това ставало в заложни къщи, пунктове за изкупуване на метал и друго. Един глас струвал между 50 и 100 лева.

"Масово се инвалидизира народът", каза с ирония Демерджиев. И обясни, че така целта била да се гласува с хартиена бюлетина, а не с машина.

От 19 август до 28 септември е имало над 250 сигнала за изборни престъпления, образувани са около 50 досъдебни производства, отчете главният секретар на МВР Петър Тодоров. И обясни, че акцията продължава до първите минути на 3 октомври. Общо е имало 240 задържани души, не само за изборни нарушения. "Но това са хора, които се занимават и с такива престъпления", уточниха от МВР.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648