Делян, който хвърли детето си от мост в Габрово, иска снизхождение от съда

Крими 14.09.2020 15:26 Снимка: ДНЕС+

Делян, който хвърли детето си от мост в Габрово, иска снизхождение от съда

Апелативният съд във Велико Търново обяви за решаване делото срещу бащата,  който хвърли малоления си син от 30-метров мост край Габрово. Делото се гледа в старата столица по жалба на защитника на подсъдия срещу присъдата "доживотен затвор" при първоначален специален режим на магистратите в Габрово. Заради ковид-мерките в съдебната зала журналисти не бяха допуснати.

В средата на юли Окръжният съд в Габрово призна за виновен 32-годишния  Делян Б., че на 03.07.2019 г., около 04.00 часа, в гр. Габрово, на околовръстен път III-5004, при условията на опасен рецидив умишлено умъртвил малолетния си рожден син Дариел (р. 2014г.), който се намирал в безпомощно състояние, като извършил деянието предумишлено, припомнят от пресцентъра на съда в Търново.  Мъжът е осъден да заплати сумата от 200 000 лева на майката на починалото дете, като обезщетение за претърпените от нея неимуществени вреди.

В жалбата пред втората съдебна инстанция се сочи явна несправедливост на определеното от ОС-Габрово наказание, което се определя като несъразмерно тежко. Уваженият от ОС-Габрово размер на гражданския иск не е обжалван от страните.

В съдебно заседание защитникът на подсъдимия поддържа жалбата си. Сочи, че при определяне на наказанието първоинстанционният съд не е отчел наличието на определени смекчаващи вината обстоятелства.Иска се от съда замяна на наказанието „доживотен затвор“ с наказание „лишаване от свобода“ без точно конкретизиране на срока му, информират от пресслужбата.
Подсъдимият в правото си на лична защита и на последна дума към съда изразява съжаление за стореното и моли съда за снизхождение и снижаване на размера на наказанието.
Представителят на Апелативна прокуратура-Велико Търново и повереникът на частния обвинител и граждански ищец изразяват становище жалбата да бъде отхвърлена и присъдата на първинстанционния съд да бъде потвърдена като правилна и законосъобразна.
В хода на делото не бяха сочени нови доказателства от страните и след приключване на съдебните прения, съставът обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286