Делото срещу близнаците от Цалапица продължава през септември

Крими 08.07.2024 13:29 Снимка: ДНЕС+

Делото срещу близнаците от Цалапица продължава през септември

На 10 септември ще продължи гледането на делото срещу близнаците Валентин и Борислав Динкови, обвинени в помагачество на 32-годишния Рангел Бизюрев и лично укривателство при убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 21 юли миналата година. Съдът реши братята на останат в ареста.

На днешното заседание на Районния съд бяха изслушани експертизите на вещите лица.

В тройната съдебна психолого-психиатрична експертиза на близнаците се посочва, че Борислав е интроверт и се затруднява да общува с момичета. Според експертите двамата са опасни за обществото и поведението им е склонно към ескалация. Приета беше и експертиза, според която по главата и тялото им няма белези и наранявания. 

Прочетени бяха показанията на бабата и бащата на Рангел Бизюрев и негов приятел, както и приятелката на Валентин Динков, които не се явиха в залата за разпит. Бабата обяснява, че Рангел е заминал за Германия на 24 юли м.г. и не е казал нищо за убийството.

Според Георги Велянов Димитър Малинов употребявал редовно амфетамин, който купува от Рангел. Рангел също употребявал и продавал амфетамин.

Съдът реши да се изиска информация за записи на разговор между Рангел Бизюрев и близнаците.

По рано днес 30-на души от Цалапица – близки, роднини и приятели на семейството на 24-годишния Димитър Малинов се събраха пред Съдебната палата.

Те скандираха „Смърт за убийците“, „Аз съм Митко и няма да мълча“, поискаха делото на близнаците да се обедини с това на Рангел Бизюрев и бяха категорични, че става дума за организирана престъпна група.

Според Атанаска Бакалова, майка на убитото момче, близнаците и Рангел Бизюрев, както и всички, които са им помагали, в делото срещу братята Динкови трябва да се обедини с това за убийството, по което подсъдим е 33-годишния Рангел Бизюрев. 

Хората настояха за доживотна присъда без право на замяна, тъй като смъртно наказание в България няма. Те искат да стане ясно кой е четвъртият човек, помагал на близнаците и Бизюрев да бъде укрито тялото на Митко, както и цялата истина за убийството да излезе наяве, предава БНР.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876