ДАНС арестува председателя на Национално движение "Русофили" - Пловдив

Крими 09.07.2024 09:59 Снимка: ДНЕС+

ДАНС арестува председателя на Национално движение "Русофили" - Пловдив

От ДАНС оповестиха, че председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски е задържан за шпионаж. Той беше арестуван вчера преди обед в централата на градската организация на БСП, потвърди за БНТ депутатът и секретар на парламентарната група "БСП за България" Иван Петков. От офиса на движението са били иззети и документи.

От съобщението на националната спецагенция става ясно, че задържаните са двама. Не се посочва тяхната самоличност, но арестът е за разгласяване на държавна тайна.

"На 08.07.2024 г. при съвместна операция на Териториална дирекция "Национална сигурност" - гр. Пловдив и Окръжна прокуратура-Пловдив на територията на град Пловдив са задържани две лица, заподозрени в разпространение на информация, представляваща държавна тайна", информират от ДАНС.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 357, ал. 1 от НК. Работата по случая продължава.

От Окръжна прокуратура-Пловдив обявиха, че наблюдават досъдебното производство, като потвърдиха , че предметът на разследване по делото се отнася до евентуално разгласяване на информация, представляваща държавна тайна.

По отношение на задържаните се преценяват доказателствата с оглед евентуално повдигане на обвинения, уточняват от пловдивската прокуратура. 

"Арестът е бил извършен по брутален начин с разбиване на врата на жилището му в кв. Коматево в 5:30 часа тази сутрин", това разказа по-рано пред Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Иван Петков, като се позова на разказ на майката на Дьовленски.

По-късно през деня арестуваният бил доведен от служители на ДАНС в централата на БСП в Пловдив, където Златомир Дьовленски има офис в качеството си на председател на Национално движение "Русофили".

Там в негово присъствие са правени проверки, но не е ясно дали са иззети документи или други неща, каза Петков. Той не е успял да разговаря със задържания, само бил информиран, че той ще бъде отведен в ареста на ул. "Петко Д. Петков" в Пловдив.

"Единствено разбрах, че на Златомир Дьовленски е повдигнато обвинение от Окръжната прокуратура в Пловдив, но отказаха да ми съобщят за какво е обвинението", уточни пловдивският депутат от БСП.

В момента адвокат от София пътува към Пловдив, за да поеме защитата на Дьовленски и тогава ще има повече яснота по случая, коментира Иван Петков.

От сайта на община Родопи е видно, че той работи там като младши експерт в отдел "Координация и проекти". Златомир Дьовленски е и докторант в Пловдивския университет, както и аспирант в Астраханския държавен университет в Русия. Бил е кандидат за депутат от БСП за България през 2022 г.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599