България 17.09.2023 09:25 Снимка: БГНЕС

Николай Малинов пред Митрофанова: Готвят ни български Майдан

Вчера в Калофер Национално движение "Русофили", ръководено от обвинения за шпионаж в полза на Русия и санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" Николай Малинов, организира първи международен русофилски събор. Съорганизатор е учреденото през март т.г. в Москва Международно движение на русофилите (МДР). Съборът протече под наслов "С Русия в сърцето" и с основен гост руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Посланикът произнася и слово, в което благодари за гражданската доблест и мъжество в днешното време да бъдеш русофил. "А както каза Николай (Малинов, бел.ред.), в днешни дни лесно да бъдеш просто русофилне е никак, трябва да си активен русофил. Елеонора Митрофанова прочита и обръщение на министъра (предполагаемо Сергей Лавров, бел.ред.) от трибуната, която отчита знаменателната традиция на русофилството в България, почиваща на многовековната дружба между "нашите братски народи". В обръщението се отчита, че създаденото Международно русофилско движение се основава на "фундаменталните принципи на международното право" и в "защита на хуманитарното присъствие на Русия" в света. Митрофанова изразява и увереност, че победата е на страната на Русия.

Съборът завършва с възвание, заключителна декларация, която е прочетена от Николай Малинов и в която се утвърждават русофилите като гаранция срещу унищожаването на България. Русофилите били съществена част от парирането на усилията в тази посока и продължавали да държат "нишката на историята". Движението било "нова площадка за световен диалог".

Николай Малинов оповестява и ново движение "войник на доброто" и справедливостта, на взаимното уважение между народите, на защитата на националните идентичности по света, на всяко национално достойнство".

"Готвят ни въвличане на България във война с Русия, готвят ни български Майдан*, готвят ни диктатура, но ние ще издържим на изпитанията с вярата, че доброто винаги ще победи", е изречение, прочетено от Николай Малинов от финалната декларация и в присъствието на посланик Митрофанова.

"Ние, русофилите, ще сеем доброто, разумното и вечното и призовават да бъдат разрушени фобиите, да бъде обезсилена алчността, да бъде победен болния стремеж към господство. Не на света на взаимните унижения, не на света на санкциите... С Русия в сърцето към един по-добър, човечен и успешен свят."

Николай Малинов предупреждава, че "идват тежки времена", но и "ние много добре знаем, че сме прави и победата ще бъде наша". Последното си изречение Малинов казва на руски език.

Пред публиката, около 150-200 души, Николай Малинов отчете и работата на движение "Русофили" през изминалата година с четири издадени книги от движението "Памет" и организирането на много концерти, представления и фестивали. /БГНЕС

* Евромайдан или само Майдан е терминът за вълната от демонстрации, обхвала Украйна от нощта на 21 ноември 2013 година, след като украинският президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Протестиращите се обявиха против завоя към Русия, която обаче в последствие представя случилото се като "фашистки преврат".

Дни след като Янукович избяга от Киев и Украйна, РФ подкрепи вече създадените сепаратистки движения в Донбас и Крим, изпращайки т.нар. зелени човечета - неидентифицирани и без обозначителни знаци военни, Крим бе анексиран, а конфликтът в Източна Украйна се обостри, продължавайки на практика и до днес. Само преди няколко месеца руският президент Владимир Путин директно заяви, че е трябвало да приключи с "проблема Украйна" още през 2014 г. след Майдана. 

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364