Боян Расате с обвинителен акт за нападението над общностния ЛГБТИ център в София

Крими 13.01.2022 16:47 Снимка: ДНЕС+

Боян Расате с обвинителен акт за нападението над общностния ЛГБТИ център в София

Предстои насрочване на дело

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу Боян Станков, по известен като Боян Расате за хулиганство и телесна повреда по хулигански подбуди. Става въпрос за случаят с погрома в ЛГБТИ центъра в София.

Според събраните по делото доказателства на 30.10.2021 г. около 17:30 часа обвиняемият Б. С. заедно с група лица – мъже и жени, неустановени по делото, нахлули в офис на Фондация „Р. Ц. Б.“ на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в гр. София, където била организирана среща на тема „Помощ на транссескуални лица“.

Обвиняемият нанесъл удар с ръка в областта на лицето на намираща се в офиса жена, заедно с неустановените лица събаряли рафтове, чупили вещи, пръскали със спрейове стени и бюра. След това обвиняемият Б. С. и неустановените лица напуснали офиса на Фондацията, пише в съобщението на прокуратурата. 

Наблюдаващият прокурор е преценил, че хулиганството, за което на Расате е повдигнато обвинение, по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

Досъдебното производство е започнато  в 05 РУ-СДВР под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП с оглед на това, че Б. С. бил независим кандидат за президент в изборите, насрочени за 14.11.2021 г. Разследването било възложено на следовател от отдел „Следствен“  към СГП.

След разрешение на Централната избирателна комисия, дадено по мотивирано искане на главния прокурор след предложение на наблюдаващия прокурор в СГП, на Расате беше повдигнато обвинение, предявено му на 03.11.2021 г. от следовател от отдел „Следствен“ при СГП в присъствието на служебно назначен защитник.

В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествие, иззети са следи, приобщени са веществени доказателства, разпитани са множество свидетели и извършени няколко разпознавания, изготвени са две компютърно-технически експертизи, както и съдебно-медицинска и оценителна експертизи, приложени са и редица други писмени доказателствени материали.

Обвиняемият е български гражданин, с висше образование, неосъждан.

Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“, платима в пари, в размер на 5000 лева, която е внесена. Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от Софийски градски съд. Разследването продължава по отношение на неустановените по делото лица.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648