Баневи осъдиха България в Страсбург

Крими 12.10.2021 16:50 Снимка: ДНЕС+

Баневи осъдиха България в Страсбург

Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщава lex.bg.

Магистратите в Страсбург са постановили на двамата да бъде платено обезщетение от близо 20 000 евро.

Според ЕСПЧ при задържането на Баневи е нарушена конвенцията за правата на човека.

Припомняме, Баневи бяха арестувани в Ница на 26 октомври 2018 г., преди да отпътуват за България. Те са били там с трите си деца и имали резервиран полет към София от предния месец. Междувременно обаче прокуратурата им повдигна обвинения и издаде Европейска заповед за арест, с която двамата бяха обявени за издирване и задържане.

От жалбата им до съда в Страсбург става ясно, че ЕЗА е издадена на 23 октомври 2018 г. - три дни преди да се върнат в страната, а още на следващия ден полицай се е свързал с Банев по телефона, който го информирал, че е в чужбина и със съпругата си ще се върнат в България на 26 октомври.

След това Банев разговарял с адвоката си, който се обадил на следовател, с когото уточнили, че на 29 октомври двамата съпрузи ще се явят на разпит в Специализираната прокуратура. Вместо това обаче в жалбата се посочва, че двамата са били арестувани от френските власти пред трите им малолетни деца, които останали да плачат на летището.

ЕСПЧ отбелязва, че Банев е под домашен арест от 19 май тази година, като мярката продължава и до днес. Следователно задържането му продължава почти 2 години и 9 месеца.

Според магистратите в Стасбург продължителността на задържането е тревожна. Те посочват, че българските власти е трябвало да дадат особено силни аргументи, за да задържат Банев за толкова дълъг период.

ОСвен това се счита, че след 2 декември 2020 г. националните съдилища не са стъпили на достатъчни относими основания за продължаването на ареста му.

"Дори и да има достатъчно елементи, за да се обоснове разумно подозрение, че жалбоподателят е извършил престъпленията, в които той е обвинен, Съдът счита, че мотивите, дадени от съдилищата за вземане на решение за задържане на жалбоподателя след 2 декември 2020 г., не са "уместни и достатъчни". Съответно е налице нарушение на тази разпоредба на Конвенцията", посочва се в решението на ЕСПЧ.

Относно възможността Банев да повлияе на свидетели, ЕСПЧ посочва, че тя е констатирана в определенията на всички съдилища, основно с намиране на телефон в килията му. Според съда Страсбург тези изводи биха били валидни до 25 юли 2019 г., когато е внесен обвинителният акт срещу Банев - тогава вече са разпитани 173 свидетели и са събрани множество доказателства. По тази причина ЕСПЧ заключава, че след като всички документи и веществени доказателства са събрани и има гаранции срещу подучване на свидетелите, заключението на спецсъдилищата, че има риск Банев да окаже натиск над свидетели, ако излезе на свобода, е неоснователно./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448