Арестувани са 24-ма души от област Бургас по сигнали за закупуване на гласове

Крими 08.07.2021 14:23 Снимка: ДНЕС+

Арестувани са 24-ма души от област Бургас по сигнали за закупуване на гласове

Арестувани са 24-ма души от област Бургас по сигнали за закупуване на гласове за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Това съобщиха на брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов, цитирани от "24 часа".

Текат 16 разследвания в областта. В четвъртък преди обед тече акция срещу купуване на гласове на територията на община Поморие. Арестувани са двама души.

От 10 до 150 лева стига предлаганата сума за един глас, каза комисар Калоянов. Според него има няколко схемите за купуване на гласове. Освен традиционните оферти за хранителни продукти - брашно, колбаси, макарони, са били сключвани и договори с определени лица, на които са обещавани заплати от петцифрени суми.

Без конкретни данни става дума за брокери на гласове, наемани на различни и разнородни длъжности. Сред познатите схеми за упражняване на контролиран вот били още опрощаване на заеми към лихвари и предоставяне на ваучери за дребни електродомакински уреди.

От началото на спецакцията за пресичане на контролирания вот, която започна в областта миналата седмица, досега са издадени 720 предупредителни протокола, проверени са десетки адреси и са иззети съществени доказателства, които имат отношение към разследването като пари и списъци с лични данни на лица не само на хартиен носител, но и на електронен.

Окръжният прокурор на Бургас Чинев заяви, че от общо 45 образувани досъдебни производство в национален мащаб 16 са на територията на Бургаска област. Арести са извършени на територията на общините Бургас, Несебър, Поморие, Средец, Руен и Карнобат.

За кандидат-депутата със свален имунитет Цветелин Георгиев прокурор Чинев каза, че местната прокуратура и полиция са извършили огромна по обем дейност и делото вече е изпратено на Софийска градска прокуратура.

Припомняме, вчера главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на кандидат-депутата и по-късно от ЦИК свалиха имунитета му. От коалицията, чийто представител е кандидатът, заявиха, че са го изключили от надпреварата за предсрочния вот докато не се изясни истината./24 часа

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448