Арестуваха руснак и литовци, опитали да изнесат документи от „Арсенал“ в чужбина

Крими 07.10.2021 13:18 Снимка: ДНЕС+

Арестуваха руснак и литовци, опитали да изнесат документи от „Арсенал“ в чужбина

Трима чужди граждани, заемали отговорни позиции в „Арсенал“ АД, са задържани от криминалисти при опит да напуснат страната ни с продукция и документи на завода.

В задържаните е имало изделия и документи – информация изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми.

Операцията по задържането им е проведена на 5 октомври, на граничен пункт ГКПП- Кулата. Арестуваните са 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка – на 59 години, и 60-годишен гражданин на Русия. И тримата са имали трудови договори в „Арсенал“.

Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството. Тримата са били в неплатен отпуск до 17.09.2021 г., след което не са се явили на работа.

Сигнал за случаят е подаден на 3 октомври след установена липса на конкретни изделия от „Арсенал“ АД - Казанлък и документи, относими към тях – информация изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми.

Установено е, че чужденците са се придвижвали с леки автомобили, справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 02.10.2021 г., били са в Казанлък и са тръгнали обратно. С цел предотвратяване напускането им от страната, до ГДГП е изпратено искане за щателна проверка.

На 05.10.2021 г. тримата чужденци и автомобилите им били засечени на ГКПП „Кулата“ и въз основа на писмена информация от РУ - Казанлък, са задържани за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР.

При извършени процесуално-следствени действия в автомобилите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство. Изготвени са постановления за принудително довеждане на лицата, предстои да бъдат конвоирани до РУ-Казанлък и привличането им в качеството им на обвиняеми.

Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Стара Загора./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448