Апелативният съд остави в ареста обвиняем за серия грабежи

Крими 30.06.2020 15:55 Снимка: ДНЕС+

Апелативният съд остави в ареста обвиняем за серия грабежи

Обвиняем за три грабежа ще продължи да търпи най-тежката мярка за неотклонение, реши Варненският апелативен съд. Срещу Недко М. е повдигнато обвинение за  грабеж в големи размери, извършен след заплаха и представляващ опасен рецидив.

На 8 октомври миналата година 38-годишният мъж откраднал дамска чанта в Шумен. В хода на разследването станало ясно, че е извършил още две посегателства над жени. Използвал нож, за да сплаши жертвите. Мъжът е бил задържан в ареста през декември. Недко М. има девет осъдителни присъди за кражби и грабежи.

На 17 юни Шуменският окръжен съд е отказал да измени мярката му в по-лека и защитата му обжалва пред въззивната инстанция. Аргументът е, че той не би се укрил и оказва съдействие на разследването. Недко има 4 деца, за които иска да се грижи, посочи адвокатът.

Според държавното обвинение, няма основание за промяна на мярката за неотклонение. Разследването по делото е приключило и предстои произнасяне на прокурора. Тежкото семейно положение не е попречило на Недко да извърши престъпленията, а освен това той е проиграл част от присвоените средства на хазарт.

След като се запозна с материалите по делото и изслуша страните, въззивният състав констатира, че не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат промяна на мярката за процесуална принуда. Доказателствата по делото сочат, че Недко е извършил престъпленията, за които е обвинен. Това е установено чрез разпити на свидетели, разпознавания и веществени доказателства. Съдът счете, че е налице опасност той отново да наруши закона, защото три от деветте му предходни присъди са за грабежи. По настоящото производство обвинението е, че е действал в условията на опасен рецидив, като са включени три престъпни деяния, извършени в кратък период от време.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемия за грабежи Недко М., е окончателно.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448