Акция срещу купуването на гласове в Бургас, има арестувани

Крими 13.05.2024 12:02 Снимка: ДНЕС+

Акция срещу купуването на гласове в Бургас, има арестувани

Девет са арестувани в Бургас при спецакция "Респект" на полицията срещу купения вот, образувани са седем досъдебни производства. Това стана ясно от брифинг на районният прокурор на Бургас Мария Маркова и директорът на ОД МВР ст. комисар Емил Павлов.

Сред задържаните има и жена. Проверяват се адреси в бургаския квартал "Горно Езерово" и "Победа" - както домове, така и частни обекти за списъци с имена и оставени лични карти.  

Опрощаване на задължения е най-честата схема за купуване на гласове, но върви и директната продажба, като за един глас се предлагат между 50 и 100 лв., каза още директорът на ОД МВР Бургас.

25 са сигналите до този момент, касаещи предстоящите парламентарни избори, те са основно за кварталите с ромско население, съобщи комисар Павлов.

"Предстои анализ на събраните до настоящия момент доказателства. Ще бъдат извършени последващи процесуално-следствени действия. При наличие на достатъчно доказателства, ще бъдат предявени обвинения", добави прокурор Мария Маркова. Тя каза още, че са открити списъци с имена, за които има данни, че са на лица, на които ще им бъдат предлагани възнаграждения, за да гласуват за определена партия и кандидат.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361