Жертва на развратния монах: Василий се съблече пред мирянка, за да покаже колко е голям членът му!

Избрано 26.01.2014 11:39

Мария Иванова е 40-годишна. Бивша послушница от софийския манастир „Свети Илия” и калоферския „Свето Въведение Богородично”. Запознава се със скандално нашумелия отец Василий преди повече от 10 години. Като преводач и покрай дейността си Иванова има досег с висшия духовник заради неговото издателство. Постепенно той я омагьосва, внедрява й мислите си, подчинява я психически. Така Мария става послушница. Сега, когато се е отърсила от тиранията на Василий, тя си дава сметка, че е била психически и физически малтретирана от него.

Бившата монахиня се свърза с репортер на „ШОУ”, за да разобличи човека, чието име преди дни бе замесено в грозни сексскандали. „Това, което гръмна в Калоферския манастир, е истина! Отдавна предупреждавах сестра Възкресия да се пази от набезите му”, споделя изтерзаната столичанка.

След като я изслуша, „ШОУ” направи връзка между нея и разследващите органи. Именно заради това историята с калоферската монахиня ще има продължение. Очакват се скандални разкрития по случая!

- Вие се свързахте с нас по повод скандала, в който калоферската монахиня Възкресия е казала на брат си, че ако не я прибере оттам, ще се самоубие. Какво знаете по случая?
- Това, което се изговори и изписа за зографския монах Василий, е истина! По-страшното е, че никой не ми обърна внимание, когато няколко пъти подред аз лично сезирах игумена на Зографския манастир Амвросий и игуменията на Калоферския - Валентина. Амвросий само ми каза, че е предупредил Василий да внимава какво прави, а Валентина - че съм вече външен човек и не мога да съдя.
Много преди нещата за Възкресия да станат публично достояние, аз бях зверски тероризирана от Василий!

- Нека да започнем отначало. Откога познавате Василий?
- Познанството ми с него датира от повече от 10 години. Първите четири работих като преводачка, помагах в неговото издателство. Впоследствие той започна да ме омайва, да ми говори за вярата, за християнството, за това, че трябва да се посветя в служба на Бога. Сега си давам сметка, че той е издевателствал психически над мен, защото това, което той направи с мен и с други жени, не е богоугодно и противоречи на всички християнски ценности.

- Разкажете ми какво непристойно и скандално имаше в поведението на Василий?
- Когато реших да го послушам и да стана монахиня, аз постъпих в софийския манастир „Свети Илия”. Там имаше още няколко послушници и монахини. Общо 8. По принцип, за да станеш монахиня, се чака около 3 години. Минаха 6, но при нас нещата все не се получаваха. От Софийска митрополия му нямаха доверие, затова и не ни въвеждаха в по-висок духовен сан. Василий беше наш изповедник, въпреки че се водеше монах и в Зографския манастир в Атон. Там обаче той прекарваше много малко време от месеца, през повечето време стоеше в апартамента си в „Младост” 1 и вършеше незаконни проповеди и богослужения, които не може и не трябва да прави извън църквата.

Имам приятелка, която още е в потрес от неговите действия. Благодарение на психическия терор, който той и на нея постоянно е оказвал, тя беше започнала да води отшелнически живот и навън, в светския живот. Но ние всички сляпо вярвахме и се кланяхме на Василий. Един ден тоя я поканил в апартамента си, уж да водят светски разговори. По средата на беседата изведнъж си събул панталона, за да й покаже колко бил голям членът му. Това е ужасило и втрещило жената! Тя избягала оттам. Минаха три години оттогава, а тя се чувства виновна, че го е предизвикала по някакъв начин. Това, разбира се, не е вярно - тя живее като светица и сега.

Заради Василий обаче сега и аз, и тя не искаме и не можем да погледнем мъж!

- Да се върнем към вас - какво ви стори Василий?
- Какво ли не! Първо искам да кажа нещо, което втрещи всички мои познати, когато им го разказвах. Василий става монах през 1994 година. Оттогава не се е къпал и това го заявявам най-отговорно! Той не влиза под душа - смята, че колкото по-аскетично живее, толкова по-близо ще е до Бог. Само сменя дрехите си. Миризмата около него не е хич приятна. Така не даваше и на нас да се къпем и решем с месеци - за да сме по-близо до Бог... Ако някой вече не издържаше без баня, трябваше да се унижаваме и кланяме, за да ни се разреши. Аз бях потресена. Никога няма да забравя как внимавах какво говори и как дебнех всички, за да вляза тайно в банята нощем да се изкъпя. Там си варях и кафе и го пиех под адски ужас да не ме заловят. Не ни се позволяваше да пием кафе. Не ни даваше да ядем храна с подправки. Само на Великден слагаха червен пипер в храната.

Държаха ни гладни

без достатъчно количество ядене, а нали се сещате - психическият и физическият тормоз водят до пълно безсилие и подчинение.

- Вие ме ужасявате с разказа си! Имаше ли жени, които се подчиняваха напълно и безрезервно на Василий?
- Имаше една монахиня, която беше негова ревностна следовничка. Тя не се къпеше (той не позволяваше да го правим дори и когато сме в цикъл!). Познайте каква смрад се носеше в присъствието на тази сестра! Казвам всичко това не за да злословя, а за да разберат възможно най-много хора що за човек е монахът!

- Заради скандала в Калофер Пловдивският митрополит Николай отиде лично на проверка. Комисията не установи нарушения, но излезе с решение, което забранява на Василий да посещава манастира, да върши богослужения в която и да е църква или храм в пловдивска епархия. Това не е ли победа все пак?
- Не мисля. Той ще намери друг пристан. Същото се случи преди години в софийския манастир „Свети Илия”. Един ден дойде дядо Йоан, който сега е Варненски митрополит, и каза, че Василий е изгонен заради груби нарушения.

- Значи, когато са изгонили монаха от София, вие сте го последвали в Калофер?
- Да, аз и още три сестри. Той имаше там връзки с игуменията Валентина, издаваше книгите, които тя пише. В началото много я уважавах. Постепенно се разочаровах и от нея. Скандалът стана, когато ми заповяда да й предам мобилния си телефон. Обясних й, че го ползвам само за да се чувам с родителите си. Аз съм едно дете, те имат нужда от мен. Но Валентина се държеше властнически и заповедно. Защото ако имаш връзка дори с родителите си, във външния свят могат да научат какви ги вършат в манастира. Разговори можеха да се водят само по стационарния телефон в стаята на игуменията. Също така тя четеше всички писма, които получавахме или пращахме. И там не се къпехме, а храната трябваше да бъде възможно най-безвкусна, „за да станем истински монахини”.

Издържах само месец и половина в ада в Калофер

Бях крайно потресена, защото софийската история се повтаряше благодарение на Василий, а майка Валентина си траеше, вероятно защото е зависима от издателството му. Тръгнах си, баща ми дойде да ме вземе. Като по чудо се спасихме аз и още две сестри. Сега поддържаме връзка. Едната вече е омъжена за българин в чужбина. Но никога няма да забравя това, което преживях! Самата аз имам нужда от приятел до себе си, човек, с когото да споделям и говоря. Нямам намерение да се омъжвам. Искам да мина през една добра психотерапия, за да помагам на хора в подобно положение на моето.

- Разкажете ми за монахиня Възкресия? Какви спомени пазите за нея?
- В Калоферския манастир се запознах с Възкресия. Светското й име е Виолета Ангелова. Многократно молих това 26-годишно красиво момиче да излезе навън, да направи нещо с живота си. Но под въздействието на Василий никой не реагира на нищо друго. Под негово давление жертвата губи способността си да преценява нещата реално. Преминала съм през това. Обсебените от Василий слушат само него. Всеки, който каже нещо различно, го смятат за техен враг. Знаех вече, бях се осъзнала що за монах е Василий. Затова предупреждавах и Възкресия да се пази от него. Да внимава. Говорих й и да се пази от натиск за секс. Ето, че той я е карал да се съблича по бельо! Това не ме учудва. Похотливите истории около Василий не са от днес и от вчера…

Никой не може да спаси Възскресия, ако тя не пожелае. Затова и пред полицията е казала, че никой не я е насилвал и иска да остане в Калофер. Само ако самата Възкресия иска, може да се отърве оттам. Но тя явно все още е под въздействието на Василий. Говореха, че е

гладна, болна, изтерзана, с въшки, остригана нула номер...

Сега не съм я виждала. Ще кажа само едно - момичето има епилепсия вследствие на претърпяна преди 9 години катастрофа. Трябват й медицински грижи и силна храна. Бог да й помага!.. Бог да помага на всички, които са в подобно положение, да имат сили да се борят и да оцелеят. Аз избягах през 2010 година и още не съм се стабилизирала напълно. /БЛИЦ

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364