Защо пенсионната възраст ще расте неизбежно: опитът на Германия

Избрано 15.06.2018 09:28

Германските експерти са убедени, че във всяко застаряващо общество, а такива са повечето европейски общества, включително българското, мъжете и жените трябва да работят повече, за да не се срине пенсионната система.

В най-голямата икономика на ЕС върви плавен процес, разтеглен на почти две десетилетия, на вдигане на пенсионната възраст. Въпреки това двата водещи германски икономически института настойчиво призовават политиците още сега да започнат да подготвят обществото за това, че след 2030 г. може да се наложи да се работи и до 70-годишна възраст.

Демографията ни принуждава да действаме

Съществувалата навремето в много социалистически европейски страни пенсионна възраст от 55 години за жените и 60 години за мъжете днес изглежда като чиста екзотика. В ЕС раждаемостта се съкращава, продължителността на живота се увеличава, а обществото като цяло застарява.

С други думи работниците плащащи вноските в пенсионните фондове стават все по-малко, а пенсионерите – все повече и те получават парите от тези фондове за по-дълъг период от време, защото живеят по-дълго. Ако в тази ситуация пенсионните системи не бъдат реформирани, то просто могат да се сринат под тежестта на всички задължения.

В момента в Германия на един пенсионер над 65 години се падат трима жители в трудоспособна възраст. През 2030 г. един пенсионер ще бъде „хранен“ от двама работници. А в някои европейски държави на Изток от Рая положението е още по-критично. В България при 7 милиона души, пенсионерите вече са над 2 милиона. Какво трябва да се направи?

Германците да излизат на пенсия от 70-годишна възраст

„Вариантите по същество са само три: рязко да се намали размера на пенсиите, значително да се увеличат пенсионните вноски или да се повиши пенсионната възраст, за да се увеличи броят на работниците, а броят на пенсионерите да намалее“, заяви в интервю за „Дойче Веле“ експертът от Института за германска икономика в Кьолн /IW/ Сузана Кохскемпер. Тъй като първите два варианта решително се отхвърлят от германското общество остава само третият път, отбеляза тя.

А ако радикално се промени пенсионната система и тя започне да се финансира само от данъците?

„Това нищо няма да промени, защото в основата е демографският проблем: намалява броят на работещите – тези, които са способни да внасят осигуровки, в този случай, да поемат основната данъчна тежест, защото данъчните постъпления от пенсионерите са много по-ниски“, разяснява експертът.

Проблемът също така не може да се реши единствено и само с увеличаването на притока на чуждестранна работна сила. За да се спре реално процесът на застаряване на обществото, в Германия трябва да пристигнат много по-голям брой мигранти, отколкото през последните 3 години. А дори сегашният им брой предизвика остри критики в обществото.

За стабилизирането на пенсионната система в Германия е необходим цял комплекс от мерки. Една от тях е по-нататъшното повишаване на пенсионната възраст до 70 години към 2043 г., заявява Сузана Кохскемпер и нейните колеги от IW. Те се позовават на съответните изследвания на института.

[b]Необходими са продължителни преходни периоди

Сходна гледна точка споделя и Йоханес Гайер, който е научен сътрудник на Германския институт за икономически изследвания в Берлин /DIW/. Този изследователски център от есента на 2017 г. настоява за започването на широка дискусия в Германия за повишаването на пенсионната възраст в бъдеще до 70 години.

При всички положения става дума за доста непопулярна мярка, затова тя трябва да се прилага постепенно, в течение на продължителен период. Германия е пример за това, посочва Гайер.

Решението да излизаме на пенсия на 67 години е прието през 2007 г., но то започва да се осъществява на практика поетапно едва след 5 години, през 2012 г. Процесът ще приключи през 2029 г. Самото решение за изравняване на пенсионната възраст за двата пола е взето от Бундестага през 1999 г., но окончателно е внедрено през 2012 г. Преди това, според пенсионната реформа от 1957 г., германските жени са излизали на пенсия на 60 години, а мъжете – на 63-65 години.

„Толкова продължителни преходни периоди дават на хората възможност да свикнат с това, че ще им се наложи да работят по-дълго, да се адаптират към новите условия. Те не трябва да остават с впечатлението, че пенсионната възраст се повишава в отговор на икономическите трудности, че това е някаква антикризисна мярка“, подчерта Йоханес Гайер. /БГНЕС

-----------

Андрей Гурков, "Дойче Веле".
CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594