Започнаха най-дългите и мащабни избори в света – как се е променила Индия при Моди

Избрано 20.04.2024 18:47 Снимка: ДНЕС+

Започнаха най-дългите и мащабни избори в света – как се е променила Индия при Моди

Страната се движи в сложна политическа среда, а икономическите ѝ постижения и технологичният ѝ напредък привличат всеобщото внимание

В Индия започнаха най-дългите и най-многолюдните избори в света. От вчера до 1 юни ще бъдат избрани 543 членове на 18-тата Лок Сабха, долната камара на парламента. В изборите в Индия участват около 969 милиона имащи право на глас. Най-мащабните избори ще се проведат на седем етапа, а резултатите ще бъдат обявени на 4 юни. Действащият министър-председател Нарендра Моди се бори за трети мандат, поради което структурата на най-голямата демокрация в света изглежда противоречива, пише британският в. "Гардиън".

Индия се движи в сложна политическа среда, а икономическите ѝ постижения и технологичният ѝ напредък привличат вниманието на света. От изследването на космоса до ядрената енергетика - за повечето наблюдатели Индия излъчва чувство на обещание.

Нейният ядрен потенциал е крайъгълен камък на стратегическата ѝ позиция и се разглежда като възпиращо средство в една нестабилна геополитическа среда. Стъпките на Индия в Космоса, която миналата година успешно изстреля лунната мисия "Чандраян-3", подчертават нейните възможности в областта на научните и инженерните постижения.

Икономическата траектория на страната демонстрира забележителна трансформация, задвижвана от динамична предприемаческа екосистема и разрастващи се технологични иновации. Според Forbes в Индия живеят 200 милиардери, в сравнение със 169 през миналата година, чието общо богатство възлиза на 954 млрд. долара (766 млрд. паунда). Този рязък ръст на богатството подчертава, че Индия е икономическа сила, която привлича инвестиции от цял свят.

Това обаче е страна, която има жив опит с дългогодишните болести и остатъци от колониализма. Под фалшивата обвивка на прогреса и икономическите успехи се крият дълбоко вкоренени неравенства и удивително устойчива и широко разпространена бедност, пише "Гардиън".

Освен това страната е белязана от анахронична кастова система, неравенство между половете и насилие срещу жените. Корупцията също отдавна е сериозна пречка за икономическото, политическото и социалното благосъстояние на Индия.

Как обаче трябва да се оценява цялостният напредък на една държава? Трябва ли той да се основава само на нейната ядрена енергия, на постиженията в космическите изследвания или на това колко нови милиардери се раждат?

Изглежда, че проблемът на глобалния юг е, че лидерите са по-ентусиазирани да харчат средствата на данъкоплатците за скъпи суетни проекти, отколкото да се занимават с решаването на основни въпроси, свързани с инфраструктурата, здравеопазването и образованието, за да повишат стандарта на живот на всички свои граждани.

Неотложните предизвикателства, свързани с намаляването на бедността и социалното развитие, продължават да съществуват, тъй като милиони индийци остават в капана на бедността, с ограничен достъп до образование, здравеопазване и възможности за заетост.

Освен това широко разпространената корупция оказва огромно влияние върху икономическото развитие на Индия, като според проучвания корупцията струва на икономиката милиарди долари годишно. В миналогодишния доклад на Световния икономически форум за глобалната конкурентоспособност корупцията е посочена като един от най-проблемните фактори за правене на бизнес в Индия, който възпрепятства инвестициите, задушава иновациите и нарушава пазарната динамика.

Корупцията задълбочава неравенството в доходите, като засяга непропорционално маргинализираните общности и затвърждава бедността. Тя допълнително подкопава предоставянето на основни услуги, лишавайки милиони граждани от основни права.

Тази системна корупция не само подкопава общественото доверие в институциите, но и задълбочава пропастта между малцината привилегировани и мнозина маргинализирани, пише още британското издание.

По всичко личи, че настоящата изборна надпревара в Индия поразително прилича на тази през 2019 г., пише френският в. "Монд". Тя е със същите кандидати - напускащият поста си министър-председател Нарендра Моди се изправя срещу лидера на Конгресната партия Рахул Ганди - и със същите теми, като опозицията осъжда икономическата и социалната политика на правителството, докато управляващата партия, Индийската народна партия, продължава да се опира на фигурата на своя лидер (нейния коз), както и на стария рефрен за индуисткия национализъм.

Снимка: AP/БТА

Все пак има няколко интересни промени. Моди вече не иска да се изявява просто като пазител на индийската нация срещу пакистанската заплаха - основното послание на кампанията му през 2019 г., по време на която той отвърна на нападението, като изпрати изтребители на територията на противника. Сега той иска да бъде възприеман и като върховен жрец на хиндуистката общност, пише изданието.

Той облече тези нови одежди на 22 януари, когато пред множество камери сам извърши ритуалите по откриването на Рам Мандир, за чието построяване, изградено върху руините на джамия от 16 век, разрушена от привърженици на Индийската народна партия (Бхаратия Джаната) през 1992 г. Откриването на храма, за който се твърди, че е построен на мястото, където се е родил бог Рам, даде началото на кампанията му и зададе тона.

Но това е само незначителна разлика с 2019 г., защото по същество каузата е очевидна още от първата победа на Моди през 2014 г.: неговото правителство се стреми да превърне Индия хиндуистка национална държава, където мюсюлманите ще бъдат не повече от второкласни граждани. Този проект е правно закрепен чрез закони, които изключват достъпа на мюсюлмански бежанци от съседни държави до индийско гражданство и силно затрудняват преминаването към религии, различни от индуизма, както и междурелигиозните бракове, пише още "Монд".

Предизборната кампания на Моди ще се фокусира върху икономическите му постижения, но какво показват цифрите? В миналогодишната си реч по случай Деня на независимостта в Червения форт в Делхи Нарендра Моди пое смело обещание: Индия ще се превърне в развита икономика до 2047 г., когато се навършват 100 години от основаването й. Премиерът заяви, че страната има три предимства: "демография, демокрация и разнообразие", пише по повод индийските избори в. "Файненшъл Таймс".

Преди десетилетие това обещание щеше да изглежда невероятно. През 2013 г., годината преди Моди да поеме властта, Индия беше определена от Morgan Stanley като част от група уязвими развиващи се пазарни икономики, наречени "крехката петорка" заради зависимостта им от чуждестранен капитал за стимулиране на икономиките им и в много случаи заради големите дефицити по текущата сметка.

Десет години по-късно Индия на Моди е твърдо в полезрението на международните инвеститори, консултанти и търговски партньори като една от най-бързо развиващите се големи икономики в света и критична дестинация "Китай плюс едно" за компаниите, които искат да намалят излагането си на политическите течения в Пекин.

Снимка: БТА/AP

По време на предстоящите национални избори Моди ще изтъкне икономическите постижения на своята партия "Бхаратия Джаната" през 10-те години на управление, изтъквайки успехите ѝ в постигането на растеж, намаляването на бедността и изграждането на инфраструктура, включително летища, железопътни линии и пътища.

В много случаи статистическите данни на Индия са недостатъчни - например страната не е провеждала преброяване на населението от 2011 г. насам - или спорни, както в случая с данните за безработицата, но цифрите показват някои ясни тенденции, пише "Файъненшъл Таймс".

По време на двата мандата на Моди Индия е средно една от най-бързо растящите големи икономики. Между 2014 г. и 2022 г. БВП е нараснал средно с 5,6% в изражение на сложния годишен темп на растеж. Средно за 14 други големи развиващи се икономики този показател е бил 3,8 % за същия период.

Но в периода 2000-2010 г. темпът на растеж на Индия е бил още по-висок - средно над 6 %. Според икономисти индийската икономика ще трябва да расте по-бързо от сегашните 6-7 %, за да може да поеме нарастващия брой навлизащи в работната сила хора и да постигне целта на Моди за достигане на статут на развита страна до 2047 г.

Индия е най-бедната сред страните от групата БРИКС, казва Рагурам Раджан, професор по финанси в бизнес училището на Чикагския университет "Бут" и бивш управител на Индийската резервна банка, визирайки групата, която включва още Бразилия, Русия, Китай и Южна Африка. Освен това "трябва да измине много по-дълъг път, преди да достигне тяхното ниво на доход на глава от населението", каза той. "Растежът е добър, но трябва да се разглежда в перспектива".

Крайната бедност продължава да намалява, откакто Моди пое властта. По данни на Световната банка делът на населението на Индия, живеещо в крайна бедност, е намалял от 18,7 % през 2015 г. на 12 % през 2021 г. И в градските, и в селските райони е регистриран спад в дела на хората, живеещи под международната линия на бедност от 2,15 долара на ден.

Тези постижения се дължат отчасти на щедрите социални трансфери за най-бедните при правителството на Моди. През ноември м.г. Индия удължи с още пет години срока на действие на една от най-големите такива схеми, стартирала по време на пандемията от COVID-19, по която над 813 млн. души, или повече от половината от населението, се възползват от безплатни хранителни помощи.

"Акцентът на това правителство беше поставен върху ефективното изпълнение на много социални схеми", каза Кришнамурти Субраманиан, изпълнителен директор на МВФ и бивш главен икономически съветник на правителството на Моди.

Използването на технологиите, включително създаването на над 500 млн. банкови сметки за бедните, свързани с биометрична идентификация чрез индийската система за цифрова идентификация Aadhaar, е "помогнало за насочването на социалните плащания точно към бенефициентите и за премахването на кражбите към посредниците", добави той.

През последното десетилетие бързият икономически растеж отвори вратата към средната класа за десетки, а по някои показатели и за стотици милиони индийци.

Според данни от проучвания на домакинствата, проведени от People Research on India's Consumer Economy, базиран в Удайпур мозъчен тръст с нестопанска цел, средната класа - включваща хора с годишен семеен доход от 500 000 до 3 млн. рупии (6700-40 000 долара по цени от 2020-21 г.) - е сред най-бързо растящите подоходни групи, откакто Моди пое властта през 2014 г.

Откакто Моди пое властта, неговото правителство предприе стъпки за подобряване на общественото здраве и хигиената, включително общонационална кампания за изграждане на обществени тоалетни. Детската смъртност също намалява постоянно, въпреки че подобрението е отпреди мандата на Моди. Към 2020 г. детската смъртност в Индия е по-ниска от тази в Южна Африка.

Въпреки че правителството на Моди управляваше период на предимно висок растеж, икономиката не успя да създаде достатъчно работни места. Безработицата, която засегна най-вече младежите в страната - най-голямото в света население от млади хора - заемаше важно място в тежките щатски избори през 2023 г. и ще бъде обект на атака от страна на опонентите на Моди на тазгодишните избори за долната камара на парламента.

Според Центъра за мониторинг на индийската икономика, който изготвя най-често цитираните данни за безработицата в Индия, по време на мандата на Моди процентът на безработните почти не е помръднал и през октомври е надхвърлил 10% за първи път след пандемията. Сред младите хора на възраст 15-34 години данните на CMIE са още по-лоши: безработицата в тази група е 45,4% през 2023 г.

Снимка: AP/БТА

Някои икономисти - както и самото правителство на Моди - твърдят, че данните на CMIE са неадекватни, и предпочитат да се позовават на данните за безработицата, събрани от индийското министерство на статистиката в неговото периодично изследване на работната сила, които показват спад в равнището на безработица.

Но в страна, в която милиони хора работят на черно или на нискокачествена работа, други анализатори твърдят, че на данните за безработицата в Индия изобщо не може да се вярва. Ашока Моди, гост-професор по международна икономическа политика в Принстънския университет и автор на язвителната икономическа история "Индия е счупена", нарича официалните данни за безработицата "безсмислена статистика в контекста на Индия", като твърди, че тя прикрива по-голям проблем с недостатъчната заетост.

При управлението на Моди разходите за пътища, железопътни линии и друга инфраструктура нараснаха рязко и станаха двигател на икономическия растеж. Индия планира да похарчи 5 трлн. рупии, или 1,7% от БВП, за капиталови разходи за изграждане на пътища и железници, което е повече от 0,4% от БВП през 2014 г., според изчисления, базирани на анализа на ФТ на данните за бюджета на Съюза.

Данните, събрани от CMIE, също сочат бум на строителството след встъпването в длъжност на Моди, като от 2018 г. насам Индия добавя над 10 000 км пътища всяка година.

"Това е нещо, което това правителство направи много добре - много строителство на пътна и железопътна мрежа", казва Раджан в Чикагския университет.

Индия се похвали с успеха си в привличането на близо 1 млрд. души в интернет, като популяризира публичната си цифрова инфраструктура като модел за други развиващи се страни.

Снимка: БТА/АР

Стремежът на индийците да се включат в интернет беше подкрепен от разпространението на евтини, предимно произведени в Индия смартфони, които вече използват над 60 % от индийците. Според индийското правителство стойността на цифровите трансакции е нараснала със 70% през последните пет години - от 1 962 трлн. рупии през фискалната 2017-18 г. до 3 355 трлн. рупии през 2022-23 г.

Индия се гордее с глобално свързания си сектор на информационните технологии, като множество местни и чуждестранни компании са съсредоточени в южната част на Индия, особено около Бенгалуру и Хайдерабад, което превръща страната в "задния офис на света".

Но Индия не разполага с достатъчно средства за научноизследователска и развойна дейност. Делът на тези разходи в икономиката при управлението на Моди е спаднал до по-малко от 0,7 % от БВП, което е по-ниско от това на всяка друга страна от БРИКС и далеч под приблизително 5% от БВП, изразходвани от някои от най-големите центрове за научноизследователска и развойна дейност в света, начело с Южна Корея и Израел.

Въпреки че много икономически показатели са се подобрили, през последните 10 години групите за наблюдение на демокрацията са влошили класацията на Индия по отношение на основните свободи.

През 2023 г. в централата на Би Би Си в Индия и в индийския новинарски уебсайт NewsClick бяха извършени обиски, а журналисти от други организации бяха обвинени в престъпления или лишени от свобода в рамките на това, което групите за наблюдение определят като репресии срещу свободата на изразяване.

Класацията на Индия за свобода на печата според "Репортери без граници" е паднала до 161 през 2023 г. спрямо 140 през 2014 г. и е само с три места по-висока от тази на Русия, която за разлика от Индия не може да претендира за демокрация.

Защитниците на постиженията на правителството на Моди поставят под въпрос надеждността на класациите за правата на човека и гражданските свободи, изготвяни от "Репортери без граници", Freedom House и други групи, докато някои индийски групи на гражданското общество твърдят, че свободната преса - включително независимата бизнес преса - е от решаващо значение не само за защитата на индийската демокрация, но и за нейната икономика.

"Причината да преминете към "Китай плюс едно" е недемократичната и непрозрачна структура на властта в Китай", заяви Ямини Айяр, главен изпълнителен директор на мозъчния тръст "Център за политически изследвания". "Ако Индия изгуби тази част, това ще има огромни последици в дългосрочен план", казва още той, цитиран от "Файненшъл Таймс".

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361